PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Eläinsairaudet epäilyttävät

 20.3.2009


Rehun kautta levinnyt salmonellaepidemia näyttää paisuvan luultua suuremmaksi. Keskiviikkoon mennessä tauti oli todettu jo 12 munintakanatilalla sekä yhdellä sikatilalla. Torstaina tuli julki epäilys taudista toisellakin sikatilalla.

Tapaukset tuskin jäävät edes tähän. Uusia tautitapauksia paljastunee, kunhan viranomaiset ottavat lanta- ja rehunäytteet kaikilta niiltä sika- ja siipikarjatiloilta, joille on toimitettu viime joulukuun jälkeen Rehuraision Raision tehtaan yhdellä linjalla valmistettuja rehuja. Tarkastettavia tiloja on arviolta runsaat 700.

Yksi hyvä puoli tapausten paljastumisessa on. Se osoittaa, että Suomessa valvonta toimii ja sen perusteella kyetään ryhtymään asian vaatimiin toimenpiteisiin. Juuri muuta positiivista epidemiasta ei sitten olekaan sanottavana.

Tilat, joilta salmonellaa on tavattu, joutuvat ensinnäkin täysmyllerrykseen. Eläimet joudutaan lopettamaan ja tuotantotilat desinfioimaan perin pohjin. Tämä saattaa merkitä jopa puolen vuoden katkosta tilan tuotannolliseen toimintaan.

Toimeentuloa operaatio ei vie, sillä tuottajat voivat hakea korvauksia tuotannon lopettamisesta ja desinfioinnista aiheutuviin kustannuksiin. Rehuraisio on jo ilmoittanut, että sen vastuuvakuutus kattaa puhdistustoimet tiloilla, joilla todetun salmonellan lähteeksi osoittautuu yrityksen valmistama rehuseos.

Toivottavasti syyniin joutuvat myös kuljetusketjut. Raision rehussa todettu salmonella oli peräisin ulkomaisesta soijasta, johon se taas on saattanut tarttua tuonnin yhteydessä periaatteessa useammallakin tavalla.

Suomessa tauti puolestaan voi levitä myös kuljetusten kautta silloin, kun ei käytetä niin sanottuja suljettuja rehuketjuja. Esimerkiksi Hankkija onkin ilmoittanut siirtyvänsä pelkästään omiin kuljetuksiin.

Keinoja estää eläintautien leviäminen rehujen välityksellä on ehdotettu jo muitakin. Yksi ratkaisu voi olla lämpötilojen nostaminen eläinrehujen valmistuksessa. Myös rehujen hapottamista on väläytetty.

Salmonellaepidemia todettiin yhtä aikaa sikatiloilla leviävän sikainfluenssa kanssa. Viranomaisten mukaan tiloilla todettu salmonella ei saastuta elintarvikkeita eikä sikainfluenssakaan tartu elintarvikkeiden välityksellä. Vakuuttelut saattavat rauhoittaa, mutta nähtäväksi jää, onko eläintautien toteamisella vaikutuksia elintarvikkeiden kysyntään, olletikin jos tapausten määrä vielä olennaisesti kasvaa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake