Lappi Oulu Vaasa Keski-Suomi Pohjois-Savo Pohjois-Karjala Satakunta Etelä-Savo Häme Varsinais-Suomi Helsinki Kymi Uusimaa Pirkanmaa
PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Katainen: SDP harjoittaa vastuutonta jakopopulismia

IA-RS, 14.2.2007


Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen syyttää SDP:tä ja sen puheenjohtaja Eero Heinäluomaa äänestäjien tietoisesta sumuttamisesta. Keskustan vaaliohjelmaa Katainen piti sikäli "ekologisena", että siinä kierrätetään vanhoja, toteutumattomia vaalilupauksia.

Kokoomuksen eduskuntavaalikampanjan avauksessa Helsingin Rautatientorin Jääpuistossa puhuneen Kataisen mukaan päähallituspuolueet ovat lähteneet miljardikikkailuun vaalipauksilla, joita ei ole tarkoituskaan toteuttaa.

- Ilmassa on sellaista henkeä, että se on kovin jätkä, joka osaa sanoa isoimman luvun. Todennäköisintä vain on se, että se joka lupaa vaaleissa eniten, pettää äänestäjiä vaalien jälkeen eniten.

Katainen huomautti, ettei kukaan - ei edes valtiovarainministeri - pysty etukäteen sanomaan, miten talous seuraavan neljän vuoden aikana kehittyy ja paljonko todellinen jakovara lopulta on.

- SDP ja Keskusta antavat äänestäjille sellaisen kuvan, että valtion kassassa on 4-6 miljardia ylimääräistä rahaa, joka odottaa vain jakajaansa.

Erityisesti Katainen hämmästeli sitä, että valtiovarainministeri on se, joka lupaa eniten mannaa äänestäjille. Hän neuvoikin SDP:n puheejohtajaa Eero Heinäluomaa keskustelemaan valtiovarainministeri Eero Heinäluoman kanssa.

- Suomessa on nyt nähty sellainenkin ihme, että vaalien alla kaikkein suurimmat menolisäykset kuullaan istuvan valtiovarainministerin suusta.

SDP:n toiveiden tynnyri

Kataisen mielestä SDP:n toiveiden tynnyri sisältää lähinnä epämääräisiä lupauksia: asioita edistetään, kehitetään, tuetaan, vahvistetaan ja turvataan.

- Toiveiden tynnyrinsä hintalapuksi SDP on näissä vaaleissa arponut 2,4 miljardia euroa. Se on näiden eduskuntavaalien ylivoimaisesti kallein "kampanjabudjetti".

Kataisen laskujen mukaan puheejohtaja Heinäluoman laskeman jakovaran täytyy olla yli viisi miljardia euroa, muuten valtiovarainministeri Heinäluoma ei voi tukea maltillista palkkaratkaisua veronkevennyksillä. Hän huomautti, että pelkästään tuloverotaulukkojen inflaatiotarkistukset maksavat 1,5 miljardia euroa.

Veronmaksajain paneelissa Heinäluoma lupasi 2,2 miljardin euron palkkatulojen veronkevennykset, mutta on sittemmin perunut puheitaan. Vaaliohjelmassaan SDP ei enää sitoudukaan euromääräisiin veronkevennyksiin, lupaa korjata perintöjen ja eläkkeiden verotuksen kohtuuttomuuksia.

Hintaa näille korjauksille kertyy helposti 500-800 miljoonaa euroa. Katainen kyselikin, mikä se SDP:n verolinja lopulta on.

Keskustan kierrätetyt vaalilupaukset

Kataisen mukaan myöskään Keskustan vaaliohjelmansa hinnaksi ilmoittama 1,5 miljardia euroa ei pidä kutiaan.

- Toteutettuna sen hinta nousisi helposti 3-3,5 miljardiin euroon. Ohjelma on kyllä ekologinen, siinähän kierrätetään vanhoja ja toteuttamatta jääneitä vaalilupauksia.

- Muun muassa eläkeindeksien yhtenäistäminen, lapsilisien sitominen indeksiin, ruoan arvonlisäveron alentaminen ja opintotuen parantaminen ovat vanhoja tuttuja vaalilupauksia jo neljän vuoden takaa. Lupaukset ovat jääneet toteuttamatta, koska punamultahallituksessa SDP on määrännyt politiikan tahdin ja sisällön, Keskustalle on jäänyt äänettömän yhtiömiehen rooli, Katainen sanoi.

"Kokoomuksen täsmälliset vaalilupaukset"

Kataisen mukaan Kokoomus ei osallistu kilpailuun siitä, kuka lupaa eniten, mutta Kokoomus aikoo voittaa kilpailun siitä, kuka pitää lupauksensa.

- Painopisteemme on työnteon ja yrittäjyyden kannustavuuden lisäämisessä. Kaikki työ on arvokasta ja kaiken työn pitää kannattaa.

Kokoomuksen vaaliohjelman esitykset hyvinvointipalveluiden parantamiseksi ja tulonsiirtojen lisäämiseksi maksavat yhteensä noin miljardi euroa. Pääosa vaaliohjelman esityksistä sisältää euromääräisen vaatimuksen toisin kuin Keskustan ja SDP:n vaaliohjelmat.

- "Kehittämisen, tutkimisen ja parantamisen" sijaan Kokoomus on esittänyt muun muassa, että pienten lasten vanhempien oikeus tehdä lyhennettyä työpäivää ulotetaan siihen saakka, kun lapsi on käynyt peruskoulun kolmannen luokan ja että hammaslääkärinpalkkioiden ja lääkärinpalkkioiden Kela-korvaukset nostetaan 50 prosenttiin todellisista kustannuksista, Katainen sanoi.

Niin ikään Kokoomus esittää, että yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden opintorahaa korotetaan 15 prosentilla ja että opiskelijan vapaan tulon rajoja olisi nostettava 20 prosentilla. Samoin kansaneläkettä on Kokoomuksen mielestä korotettava 20 eurolla ja eläkkeensaajien verotus on yhdenmukaistettava palkansaajien kanssa.

Tukevatko SDP ja Keskusta tasa-arvotupoa?

Katainen uudisti myös vaatimuksensa tasa-arvotuposta.
- Se kuinka paljon Kokoomus on valmis tukemaan kunnallista palkkaratkaisua korotetuilla valtionosuuksilla, riippuu täysin siitä kuinka tasa-arvoisen palkkaratkaisun työmarkkinajärjestöt kykenevät tekemään.

- Mitä enemmän naisvaltaisille koulutetuille aloille maksetaan yli yleisen korotustason, sitä enemmän olemme valmiit nostamaan kuntien saamia valtionosuuksia. Esitämme, että valtio siis maksaa kunnille sen osuuden naisvaltaisten alojen palkankorotuksesta, joka ylittää yleisen korotustason.

Katainen perää nyt SDP:ltä ja Keskustalta vastausta Kokoomuksen esitykseen tasa-arvotuposta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake