PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Vanhanen ei lämpene kansanäänestykselle EU-sopimuksesta

EEVA HALTSONEN, 17.10.2007


Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) matkustaa torstaina Lissaboniin EU:n epäviralliseen tapaamiseen taskussaan eduskunnan suuren valiokunnan tuki EU:n uudistussopimukselle. Vanhanen kertoi keskiviikkona, että Portugalin kaksipäiväisessä kokouksessa jää tuskin aikaa muille aihepiireille, kuten ilmastonsuojelulle ja rahoitusmarkkinoiden vakaudelle, joita oli myös määrä käsitellä.

Vanhanen lupasi kuitenkin ottaa Suomen maataloustukiasiat esille muissa keskusteluissa, mm. tavatessaan EU:n komission puheenjohtajan Josén Manuel Barroson erikseen.

Vasemmistoliitto vaati keskiviikkona kansanäänestystä EU:n uudistussopimuksesta. Vanhanen ei lämpene kansanäänestykselle, jota Vasemmistoliitto jo aiemmin vaati EU:n uutta perustuslakia valmisteltaessa. Perustuslakiuudistus kaatui silloin kolmen jäsenmaan kansanäänestykseen.

Vanhanen sanoi, että kolme vuotta sitten päätettiin perustuslakisopimuksesta, ettei kansanäänestystä järjestetä ja muutosta puolueiden kannoissa ei ole ilmennyt.

Ei suunnitelma B:tä

Vanhanen sanoi, että "ei ole spekuloitu", mitä tapahtuu, jos joku EU:n jäsenmaa nyt vaatii kansanäänestystä tästä uudistussopimuksesta. Sopimusta on viimeistellyt ehdotukseksi hallitustenvälisen konferenssin HVK:n oikeudellisten asioiden työryhmä. Kokouksen on määrä antaa poliittinen hyväksyntä uudistussopimukselle ja päättää HVK:n työ.

Suomea edustaa Lissabonissa pääministeri avustajanaan maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.). Kokousta yhtenä EU:n ulkoministerinä valmistelemassa ollut ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) ei lähde nyt Lissaboniin.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake