PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Akava ei usko hallituksen eläkepäätöksen toimivan

EH, 4.3.2009


Korkeasti koulutettujen etujärjestö Akava arvostelee hallituksen eläkepäätöstä väärällä tavalla tehdyksi ja tehottomaksi. Järjestön puheenjohtaja Matti Viljanen vaatii, että asia on palautettava kolmikantaiseen valmisteluun. Toisaalta Akava ei usko eläkeiän nostamisen kirjaamisen pidentävän työuria.

Akavan puheenjohtajisto ja neuvottelujärjestöjen puheenjohtajat keskustelivat keskiviikkona hallituksen ilmoituksesta nostaa eläkeikä 65 vuoteen. Viljasen mukaan työmarkkinajärjestöillä pitää olla oikeus osallistua ansiosidonnaisen eläkejärjestelmän valmisteluun, koska palkansaajat ja työnantajat ovat sen maksajia. Akava haluaakin eläkeasian takaisin kolmikantavalmisteluun vielä tämän viikon aikana.

Työurien pidentämistarpeesta Akava on hallituksen kanssa samaa mieltä. Kuitenkaan järjestö ei katso olevan näyttöä, että todellinen eläkeikä nousisi kirjaamalla se paperille. Ensisijaista on, että työolot ja ihmisten kohtelu ovat kunnossa, jotta ihmiset jaksavat työssä nykyistä pitempään, tähdentää Viljanen.

Akavan arvostelee myös hallituksen puuttumista ryhmäeläkevakuutuksen ja vapaaehtoisen eläkevakuutuksen ehtoihin, mikä etujärjestön mielestä voi johtaa pääomapakoon Suomesta.

Akavan hallitus arvioi ensi tiistaina ryhtyykö se eläkekiistassa painostustoimiin.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake