PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

SDP ei hyväksy vallatonta presidenttiä

RS, 4.3.2009


SDP:n mukaan vallanjakoon eduskunnan, valtioneuvoston ja presidentin välillä ei tarvita isoja muutoksia, mutta valtioneuvoston johtavaa roolia Suomen EU-politiikassa voidaan selkeyttää.

Puoluehallituksen sorvaaman kannanoton puoluevaltuustolle sorvannut puheenjohtaja Jutta Urpilainen selitti linjauksen tarkoittavan, ettei SDP hyväksy "vallatonta presidenttiä".

Keskiviikkona kokoontunut puoluevaltuusto hyväksyi puolueen kannan perustuslain uudistamiseen, jota valmistelleen ministeri Christoffer Taxellin (r.) johtamassa parlamentaarisessa komiteassa.

Puolueen näkemyksen mukaan Suomen ulkopolitiikan johtamisessa on välttämätöntä presidentin ja parlamentille vastuunalaisen hallituksen tiivis yhteistoiminta, mikä tarkoittaa ”tärkeiden linjaratkaisujen tekemistä yhdessä”.

Valtioneuvoston ja presidentin yhteistyön velvoittavuutta SDP lisäisi sekä työmuotoja kehittämällä että tarkemmalla sääntelyllä valtioneuvostolaissa.

SDP pitäisi puolustusvoimain ylipäällikkyyden presidentillä, koska asema liittyy saumattomasti "presidentin valtaoikeuksiin kuuluvan ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamisen tehtäväkenttään".

Tältä osin valtuusto muutti puoluehallituksen esitystä presidentin ulkopoliittista johtajuutta korostavaan suuntaan. Esityksen mukaan ylipäällikkyys liittyi "presidentille luontevasti kuuluvan ulko- ja turvallisuuspolitiikan tehtäväkenttään".

Urpilaisen ja puoluevaltuuston puheenjohtajan Jouni Backamanin tulkintojen mukaan muutoksella ei ole asiallista merkitystä: "puoluevaltuusto halusi vain jättää kannanottoon oman puumerkkinsä".

Puolueen mukaan vuonna 2000 voimaan tullut perustuslaki on toiminut hyvin ja sen perusratkaisuille on kansalaisten vahva tuki. Perustuslakiin mahdollisesti tehtävät tarkistukset on valmisteltava laajassa yhteisymmärryksessä.

Perustuslakiin tehtävät muutokset vaativat käytännössä kolmen suuren puolueen yksimielisyyden. Kun SDP ei halua presidentin valtaoikeuksiin kuin korkeintaan pieniä viilauksia, esitykset presidentin ulkopoliittisten valtaoikeuksien poistamiseksi tai edes vähentämiseksi, eivät muutu lainsäädännöksi.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake