PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Kommentti:

Totta Mooses eläkeleikkaus on estettävä

REINO SUMMANEN, 4.3.2009


SDP nimittää hallituksen päätöstä korottaa eläkeikää kahdella vuodelle eläkkeiden "leikkaukseksi", mikä on torjuttava kaikin mahdollisin keinoin. Samaa "leikkauksen" peruuttamista vaativat myös palkansaajajärjestöjen demarijohtajat

Totta Mooses eläkkeiden leikkaaminen on torjuttava. Sitä vain ei kukaan ole esittänyt - ei edes hallitus. Hallitus on tehnyt päätöksen vanhuuseläkkeen alaikärajan nostamisesta 65 vuoteen, mikä – jos se nostaa myös todellista eläkeikää – korottaa eläkkeitä!

Ei tarvitse olla vakuutusmatemaatikko ymmärtääkseen, että kuta enemmän työntekijällä on eläkkeeseen oikeuttavia työvuosia, sitä suurempi hänen eläkkeensä on. Nykyisessä järjestelmässä eläke vielä karttuu 4,5 prosentin vuosivauhtia 63 ikävuoden jälkeen.

Paremman eläkkeen lisäksi työelämässä kannattaa jatkaa varsinaista eläkeikää pidemmälle myös siksi, että palkka on aina parempi kuin eläke, jopa nettotulona. Saadakseen maksimaalisen hyödyn järjestelmästä työntekijän kannattaakin – jos vain työhalua ja -kykyä riittää – jatkaa töissä aina 68-vuotiaaksi saakka.

Pitkästä työurasta hyötyy siis kahdella tavalla: palkkana ja eläkkeenä.

Eläkkeiden leikkaamisella pelottelu onkin paitsi väärää matematiikkaa, myös pelkkää populismia. Siihenkin johtavalla oppositiopuolueella on oikeus, vaikka se näyttääkin vaativan epärehellistä retoriikkaa.

Rehellistä retoriikkaa olisi sanoa, että jos työuria ei saada pidennettyä vähintään väestön ikääntymisen tahdissa, eläkkeitä voidaan vielä joskus joutua leikkaamaan – oikeasti.

Olisi oikeus ja kohtuus, että SDP istuisi siinä hallituksessa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake