PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

"Työssä jaksamisen problematiikka ratkaistava"

IA, 4.3.2009


STTK:laisen Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Merja Ailuksen (sit.) mukaan hallituksen päätöksellä nostaa eläkeikää ei sellaisenaan ratkaista työuran pidentämisen perusongelmaa eli miten ihmiset ylipäänsä jaksavat työelämässä tavoiteltavaan eläkeikään. Samoilla linjoilla on Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki (kesk.).

Työssä jaksamiseen ja hyvään johtamiseen satsaaminen työpaikoilla ovat Ailuksen mukaan niitä peruslähtökohtia, joilla työntekijöiden työuran pidentäminen tulee nykyistä paremmin mahdolliseksi.

Yksi keskeinen osa työuran pidentämisen tavoitetta on se, miten henkilöstön määrä ja palvelujen kysyntä saadaan kohtaamaan.
- Esimerkiksi hyvinvointi- ja peruspalveluja tuottavan henkilöstön jatkuva vähentäminen kunta-alalla ei voi olla vaikuttamatta siihen, miten pitkäksi työura muodostuu, Ailus sanoo.

Hän kuitenkin pelkää, että työpaikoilla nykyisin mm. taantuman seurauksena vellovat muutosprosessit, lomautusuhat, irtisanomiset ja työtahdin kiristyminen nakertavat uhkaavasti työhyvinvointia ja työssä jaksamista.

Ailus korostaa, että kun seuraavan sopimuskierroksen kimppuun käydään kuluvan vuoden aikana, neuvotteluissa tulee ottaa vakavasti huomioon eläköitymisproblematiikkaan liittyen työelämän laatukysymykset.

- Tällaisia ovat mm. määräaikaiset työsuhteet, työssä jaksaminen ja joustavat työaikamuodot. Vain niitä kehittämällä voidaan vaikuttaa siihen, miten työuran pidentäminen ja työssä jaksaminen onnistuvat, Ailus sanoo.

Palomäki: Ongelmia sosiaali- ja terveydenhuoltoon

STTK:laisen Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki ei hyväksy hallituksen päätöstä eläkeiän nostamisesta. Hänen mukaansa hallituksen periaatepäätös nostaa eläkeikä asteittain 65 vuoteen aiheuttaa ongelmia sosiaali- ja terveydenhuollossa.

- Vanheneva hoitohenkilöstö ei pysy työkykyisenä nykyiseenkään eläkeikään saakka. Liian pieni koulutetun hoitohenkilökunnan määrä suhteessa hoidettaviin uhkaa hoitohenkilöstön terveyttä ja hoidon laatua. Keskimääräinen eläkkeellejäänti-ikä oli lähi- ja perushoitajilla viime vuonna noin 56,8 vuotta, Palomäki sanoo.

- Jos eläkeikää kaikesta huolimatta nostetaan, on työnantajan panostettava erittäin voimakkaasti työelämän laadun parantamiseen ja työolosuhteisiin. Henkilöstömäärät on saatava tasolle, jolla voidaan antaa laadukasta hoitoa ja henkilökunta voi hyvin ja kokee työn mielekkäänä, Palomäki vaatii.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake