PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

EK:n Fagernäs: Hallitus tunaroi eläkepäätöksensä tiedottamisen

RS, 5.3.2009


Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Leif Fagernäsin mukaan hallitus olisi voinut välttää eläkeiän nostamispäätöksestä aiheutuneet riidat: päätöksentekotavan pieleen menon lisäksi myös päätöksenteon markkinointi ontui.

–Taka-alalle jäivät tarkat perustelut lähtien valtiontalouden ja elatussuhteen heikkenemisestä, Fagernäs sanoo keskustalaisen Suomenmaan haastattelussa.

Hänen mielestään hallituksen olisi pitänyt nostaa terävästi esille se tosiasia, että näistä syistä on välttämätöntä pidentää kansalaisten työuria.
– Hallituksen olisi heti pitänyt kertoa kansalaisille, että jos eläkekustannukset eivät alene, silloin alenevat hyvinvointipalveluihin käytettävissä olevat rahat. Nämä ovat jääneet hallituksen toteuttamassa viestinnässä valitettavasti kokonaan sivuun.

Kun hallituksen viestintä ei ole toiminut, kansalaisille on Fagernäsin mukaan syntynyt julkisuuden kautta kuva, että hallitus nostaa eläkeiän heti 65 vuoteen.
- Ja tästähän ei ole kysymys, vaan tarkoitus on nostaa eläkeikää asteittain vuodesta 2011 eteenpäin.

Hänen mukaansa talouden koko tila on jäänyt kokonaan kansalaisilta hämärän peittoon ja myös se, minkälaisen pakon edessä ollaan.
- Siksi erilaisissa kyselyissä ihmiset vastaavat, kuten vastaavat.

Ilman riitaa olisi Fagerlundin mielestä selvitty, mikäli hallitus olisi pysynyt alkuperäisessä lupauksessa työmarkkinaosapuolille.
- Eli että sosiaalitupo toteutetaan, mutta että se ei riitä. Näin osapuolilla olisi ollut valmius neuvotella muistakin tarvittavista rakenteellisista uudistuksista.

Fagernäs sanoo, että tätä kautta on edetty ennenkin.
- Hallituksella oli varmaan valmius tähänkin. Nyt eläkeiän nosto tuli ensin päätöksenä ja sitten vasta neuvoteltaisiin. Nyt nähty törmäys olisi voitu välttää.

Fagernäs korostaa, että EK:ssa pidetään välttämättömänä eläkeiän korottamista. Järjestö on jatkossakin halukas olemaan mukana valmistelemassa työ- ja sosiaalilainsäädännön uudistuksia.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake