PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Sähköisestä allekirjoituksesta tulossa lakiesitys

PP, 5.3.2009


Lakiesitys sähköisistä allekirjoituksista on tarkoitus antaa eduskunnalle tässä kuussa. Valtioneuvosto antoi torstaina periaatepäätöksen ministeriöiden välisestä työnjaosta sähköisen tunnistamisen kehittämisessä.

Liikenne- ja viestintäministeriö vastaa sähköisen tunnistamisen yleisestä kehittämisestä. Ministeriössä valmisteltu ehdotus laiksi vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä allekirjoituksista pyritään antamaan eduskunnalle jo maaliskuun lopulla.

Valtiovarainministeriölle esitetään toimivaltaa ohjata sähköisen tunnistamisen kehittämistä koko julkisella sektorilla.

Valtiovarainministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä liikenne- ja viestintäministeriö käynnistävät yritysten ja muiden organisaatioiden tunnistamisen kehittämiseksi hankkeen, jossa arvioidaan Verohallinnon Katso-järjestelmän jatko sekä laaditaan suunnitelma Patentti- ja rekisterihallituksen roolitietopalvelun käytön laajentamisesta.

Sisäasianministeriön johtamissa sisäisen turvallisuuden ohjelmassa ja identiteettiohjelmassa tarkastellaan henkilön yksilöivien tietojen anastamista ja väärän henkilöllisyyden käyttämistä. Hankkeissa muun muassa selvitetään, miltä osin nykyinen lainsäädäntö vastaa tähän ongelmakenttään vai olisiko lisäsääntely tarpeen.

Oikeusministeriön vastuulla on selvittää biometristen tunnisteiden käyttöä sähköisessä tunnistamisessa. Nykyinen lainsäädäntö ei ota riittävästi huomioon biometriseen tunnistamiseen liittyviä erityspiirteitä. Oikeusministeriö asettaa työryhmän selvittämään, miten asia voitaisiin huomioida henkilötietolaissa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake