PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Palvelusetelit aiempaa laajempaan käyttöön terveyspalveluissa

IA, 5.3.2009


Palvelusetelijärjestelmän käyttöä esitetään laajennettavaksi sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kunnat päättäisivät palvelusetelijärjestelmän käyttöönotosta ja palveluvalikoimasta sekä pitäisivät luetteloa hyväksymistään yksityisistä palvelujen tuottajista, joiden palvelujen maksamiseen seteliä voisi käyttää.

Uudistuksella ei muuteta kuntien velvoitteita järjestää asukkailleen sosiaali- ja terveydenhuoltoa, vaan palveluseteli on yksi keino järjestää julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja yksityisten palvelujen tuottajien avulla. Muita kunnallisten palvelujen järjestämistapoja ovat kuntien ja kuntayhtyminen oma tuotanto ja palvelujen hankkiminen ostopalveluina julkisilta tai yksityisiltä palvelujen tuottajilta.

Palvelusetelilain tavoitteena on hallituksen mukaan lisätä asiakkaan valinnan mahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta, monipuolistaa palvelutuotantoa sekä edistää kuntien, elinkeinotoimen ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä.

Kunta määrittelee palvelusetelin arvon

Kunnilla on lakiesityksen mukaan velvollisuus tiedottaa asiakkaille palvelusetelin arvon ja omavastuun määräytymisestä, palvelujen tuottajien hinnoittelusta ja asiakasmaksuista sekä neuvoa asiakkaita palvelusetelien käytössä. Palvelusetelin antaessaan kunta myöntäisi asiakkaalle sitoumuksen kustannusten korvaamisesta kunnan ennalta määräämään arvoon asti.

Jos asiakas kieltäytyisi palvelusetelin vastaanottamisesta kunnan järjestämisvastuulla olevissa palveluissa, kunnan pitäisi ohjata asiakas muulla tavoin järjestettyjen kunnallisten palvelujen piiriin.

Palvelusetelin arvo on määrättävä kohtuulliseksi, jotta asiakas voisi käytännössä valita palvelusetelin palvelun toteuttamismuodoksi. Asiakasmaksulailla maksuttomiksi säädettyjen palvelujen kohdalla palvelusetelin arvo määrättäisiin sellaiseksi, ettei asiakas joutuisi maksamaan palvelusta.

Poikkeuksena olisivat lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineet. Niissä palvelusetelin valinneelle asiakkaalle jäisi maksuosuutta, jos hän hankkisi apuvälineen, joka olisi kalliimpi kuin hänen yksilöllistä tarvettaan vastaavaa tavanomainen apuväline.

Kunnalla on niin ikään mahdollisuus määritellä palvelusetelin arvo yksittäistapauksissa korkeammaksi, jos asiakkaan toimeentulon edellytykset vaarantuisivat asiakkaan maksettavaksi jäävän omavastuuosuuden vuoksi.

Kustannussäästöjä, ehkä

Palvelusetelijärjestelmän käyttöönotto lisää jonkin verran kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen hallintokustannuksia. Onnistuneen käyttöönoton on kuitenkin arvioitu lisäävän tuottavuutta ja tuovan kustannussäästöjä.

Asiakkaan maksettavaksi tulevat osuudet palvelun hinnasta voivat vaihdella riippuen asiakkaan tuloista ja palvelusetelin muodosta. Kunnat päättävät palvelusetelin käyttöönoton laajuudesta ja muodosta, joten erot toiminnan järjestämisessä ja toteuttamisessa voivat olla kuntien välillä merkittäviä.

Hallituksen torstaina esittämä laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä on tarkoitus antaa eduskunnalle perjantaina 13. maaliskuuta. Lait ovat tulossa voimaan 1. kesäkuuta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake