PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Vanhanen: Hallitus toteuttaa sosiaalitupon

RS, 5.3.2009


Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) lupasi eduskunnan kyselytunnilla toteuttaa työmarkkinajärjestöjen tammikuussa sopiman niin sanotun sosiaalitupon kokonaisuudessaan. Sen sijaan Vanhanen ei ainakaan vielä antanut periksi työeläkeiän alarajan korottamisessa.

Kyselytunti pyörähti käyntiin SDP:n ryhmäjohtajan Tarja Filatovin suorasukaisella ilmoituksella, ettei SDP hyväksy työeläkeiän korottamista kahdella vuodella. Vasemmisto-oppositio tivasi useaan kertaan hallitukselta vastausta siihen, aikooko se perääntyä päätöksestään ja aloittaa puhtaalta pöydältä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Myllytys ei tuottanut tulosta: Vanhanen piti kiinni aikaisemmasta linjastaan, jonka mukaan päätös työeläkkeen alaikärajan nostamisesta 65 vuoteen on yksi osa pakettia, jolla työuria pyritään pidentämään eliniän keskimääräisen nousun mukaisesti.

Työmarkkinajärjestöjen niin sanotussa sosiaalitupossaan esittämät kohdat, Vanhanen lupasi hallituksen toteuttavan kokonaisuudessaan. Hän huomautti Filatoville, ettei Kela-maksun poistaminen ollut tärkeä asia pelkästään työantajille, vaan sen avulla turvataan työeläkkeiden rahoitus tulevaisuudessa.

Vanhanen vakuutti sosiaalitupon etenevän valmistelussa normaalilla tavalla ja sanoi, ettei yhteinen valmistelu poista kolmikannan kolmannen osapuolen eli hallituksen oikeutta tehdä omia esityksiä niissä asioista, jotka se katsoo sen tarpeelliseksi.

Kelamaksun poistamisesta vastustavalle oppositiolle Vanhanen viestitti, että sosiaalitupoa on tuettava kokonaisuutena.
- Toivoisin oppositiota mukaan kelamaksun poistamiseen, jos se kerran tukee sosiaalitupoa.

Tukeeko SDP sosiaalitupoa vai ei?

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.)ihmetteli suureen ääneen Filatovin sosiaalitupoa tukevia puheita, koska SDP sanoutui siitä irti lakiesityksen lähetekeskustelussa.
- Miksi te nyt olette sosiaalitupon kannalla, kun te ette ole sille minkäänlaista sympatiaa eduskunnassa osoittaneet. Sosiaalitupo on kokonaisuus, siinä ovat mukana myös työeläkemaksujen korotukset.

Filatov vakuutti, ettei SDP vastusta kelamaksun poistamista sinänsä, mutta ei hyväksy sitä, että sen seurauksena Suomi velkaantuu miljardi euroa lisää.
- Ja sitten hallitus korottaa vielä eläkeikää velkaeurojen umpeen kuromiseksi.

- Hallitus näyttää taas rikastuneen, koskapa ilmoittaa, että työeläkemaksut voidaan jatkossa maksaa valtion varoista. Otetaan miljardi pois perusturvasta ja maksetaan se velalla. Tämäkö on hallituksen kestävää talouspolitiikkaa, Eero Heinäluoma (sd.) jatkoi.

Vanhanen selitti työmarkkinajärjestöjen kompromissia sillä, että kun kelamaksun poistaminen säästää yritysten ja kuntien työvoimakustannuksia, niin vastaavalla määrällä voidaan korottaa työeläkemaksuja, mikä puolestaan turvaa työeläkkeiden rahoituksen pitkällä aikavälillä.
- Kelamaksujen aukon hallitus paikkaa muiden verojen ja maksujen korotuksilla, joista päätetään maaliskuun lopun kehysriihessä. Olen ymmärtänyt, että työn verotuksen korvaamisesta kulutuksen verottamisella vallitsee laaja yhteisymmärrys.

Superkarttuman alkamisaikaa ei korotettaisi

Vanhanen moitti oppositio myös aiheettomien pelkojen levittämisestä. Päinvastaisista väitteistä huolimatta hallitus ei hänen mukaansa ole korottamassa niin sanotun työeläkkeen superkarttuman ikärajaa yhtä jalkaa eläkeiän korottamisen kanssa.

- Päinvastoin, painopiste on, ettei superkarttuman nykyistä 63 vuoden ikärajaa korotettaisi, koska kannusteita työelämässä jatkamiseen tarvitaan. Tästäkin hallitus neuvottelee työmarkkinajärjestöjen kanssa, Vanhanen vastasi Vasemmistoliito Martti Korhoselle.

Superkarttumassa eläke kertyy 4,5 prosentin vuosivauhtia 63 ikävuodesta 68 ikävuoteen.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake