PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Eurovaalien tulos julki Suomessa kello 20

IKK, 6.3.2009


Suomi ja Ruotsi ovat aikeissa tulkita EU:n vaalisäädöstä niin, että ne julkistavat kesäkuussa järjestettävien Euroopan parlamentin vaalien tulokset jo vaalipäivän iltana kello 20.

EU:n vaalisäädöksen mukaan jäsenvaltio voi julkistaa virallisesti vaalien tuloksen vasta sitten kun kaikki äänestyspaikat EU:n alueella ovat sulkeutuneet. Äänestyspaikat ovat ennakkotietojen mukaan ainakin Italiassa auki kello 23 saakka Suomen aikaa.

Suomi on päättänyt soveltaa EU:n vaalisäädöstä siten, että säädöksessä tarkoitetut viralliset tulokset ovat tarkastuslaskennan tuloksia. Ne vahvistetaan ja julkistetaan vasta 10. kesäkuuta eli kolme päivää vaalipäivän jälkeen. Vaali-iltana valmistuvat alustavan laskennan tulokset voidaan julkaista kuten muissakin vaaleissa kello 20 alkaen.

Oikeusministeriö katsoo, että vaalitulosten laskenta ja alustavien tulosten julkistaminen ovat osa vaalien toimittamista ja vaikuttavat myös siihen, miten kiinnostuneita äänestäjät ovat vaaleista. Suomessa vanha perinne on ollut, että vaalien alustavia tuloksia aletaan julkistaa heti vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen. Alustavien tulosten julkistaminen vasta kello 23 vaikeuttaisi ministeriön mukaan myös tiedotusvälineiden toimintaa.

Myös Ruotsi on ilmoittanut aikovansa julkistaa alustavia vaalituloksia heti vaalihuoneistojen sulkeuduttua Ruotsissa kello 22 Suomen aikaa. Useat muut EU-maat aikovat kuitenkin julkistaa tuloksiaan vasta kello 23 alkaen.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake