PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Oppositio: Eläkepäätös syö yhteiskunnan luottamusta

RS, 6.3.2009


Eduskunnan yhtynyt oppositio jätti perjantaina välikysymyksen, jossa se vastustaa hallituksen hanketta nostaa vanhuuseläkkeen alaikäraja 65 vuoteen. Aikooko hallitus perua ihmisten epävarmuutta lisäävän ja yhteiskunnan luottamusta syövän yksipuolisen päätöksensä nostaa vanhuuseläkkeen ikäraja 65-vuoteen, oppositio kysyy.

Opposition mukaan vuoden 2005 eläkeuudistuksen seuranta osoittaa, että nykyisellä tahdilla saavutetaan 2-3 vuoden pidennys eläkkeelle siirtymisikään. "Keppilinjaa" työurien pidentämistavoitteen saavuttamiseksi ei siis tarvitsisi käyttää, vaan eläkeiän alaraja voitaisiin pitää nykyisessä 63 vuodessa.

Hallitus päätti viime viikon alun politiikkariihessään nostaa joustavan vanhuuseläkeiän alaikärajan asteittain 65 vuoteen 12 vuoden kuluessa vuodesta 2011 alkaen.

Opposition mielestä päätöksen toteuttaminen merkitsisi eläkkeiden tason leikkausta. Sen lisäksi hallitus leikkasi käytännössä myös palkkoja, koska eläkkeet ovat myöhemmin maksettava palkan osa.

- Se, että nykyisestä 63-68 ikävuoden joustavasta vanhuuseläkeiästä siirrytään 65 vuoden alaikärajaan ja mahdollisesti jopa 70 vuoden yläikärajaan, vaikuttaisi todennäköisesti heikentävästi eläkkeiden kertymään ja lopulliseen tasoon. Tätä kautta uudistus huonontaisi vanhuuseläkkeiden tasoa, välikysymyksessä todetaan.

Väite eläkekertymän vajaamittaiseksi jäämisestä perustuu olettamukseen, että suurin osa niistä noin 300 000 kansalaisesta, joilla olisi mahdollisuus jäädä eläkkeelle 63-vuotiaina, myös jäisi eläkkeelle ennen 65 vuoden ikärajan käyttöönottoa vuonna 2011.

Heikennyksiä laman varjolla

Opposition mielestä eläkeiän korottamisen sijasta olisi kehitettävä vastikään uudistettua eläkejärjestelmää. Samalla olisi parannettava työelämän laatua ja joustavuutta, jotta ihmiset itse jaksaisivat jatkaa työssä pidempään.

Hallituksen päätös eläkeiän nostamisesta ei myöskään helpota pahenevaa talouskurimusta, vaan laman varjolla pyritään palkansaajan ja työeläkeläisen asemaa heikentämiseen.

Pahana asiana oppositio pitää sitäkin, hallitus on sanellut eläkeiän nostopäätöksensä ilman neuvotteluja työmarkkinajärjestöjen kanssa. Hallitus on tehnyt yksipuolisia päätöksiä järjestelmästä, jota valtio ei rahoita.

Eikä tässä kaikki: hallitus on toimillaan vahingoittanut suomalaisen yhteiskunnan ilmapiiriä tilanteessa, jossa tarvittaisiin luottamuksen ilmapiiriä työmarkkinajärjestöjen kanssa käytävään neuvotteluun välttämättömän työmarkkinaratkaisun aikaansaamiseksi.

- Hallitusohjelman mukaan palkansaajia ja työmarkkinoita koskevat asiat valmistellaan hyvässä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Tällaista menettelyä edellyttää myös Kansainvälisen Työjärjestön ILO:n perussopimus, jonka Suomi aikanaan ratifioi ensimmäisten joukossa, oppositio muistuttaa.

Luottamusta hallituksen menettelyyn murentaa opposition mukaan myös se, että järjestöjen sopiman niin sanotun sosiaalitupon toteutuminen on epävarmaa.

Kuva: Tästä palkansaajajärjestöt kimpaantuivat ja pääoppositiopuolue SDP sai tilaisuuden kiillottaa kolhiintunutta kilpeään: hallituspuolueiden johtajat kertovat haluavansa korotta vanhuuseläkkeen ikärajaa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake