PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Valtion liikelaitokset muutetaan osakeyhtiöiksi

RS, 6.3.2009


Valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta katsoo, ettei valtion nykyinen liikelaitosmalli ole EU:n yhteismarkkinoille soveltuva toimintamuoto. Käytännössä valiokunnan kanta tarkoittaa sitä, että kaikki avoimilla markkinoilla toimivat valiton liikelaitokset muutetaan osakeyhtiöiksi.

Valiokunta siunasi perjantaina väliraportin, jonka mukaan mukaan kilpailuneutraliteetin edellyttämä liikelaitoksen konkurssikelpoisuus vaatii valtion liikelaitoksen toiminnan yhtiöittämistä ja omaisuuden siirtämistä yhtiön haltuun.

Liikelaitosten henkilöstö siirtyy osakeyhtiön palvelukseen valtion hallinnossa noudatettavien henkilöstöpoliittisten periaatteiden mukaisesti.

Raportin mukaan valtion liikelaitos voi vastaisuudessa toimia ainoastaan ns. in house -asemassa, eli tuottaa palveluja yksinomaan valtion virastoille ja laitoksille.

Ilmailulaitoksen, Luotsausliikelaitoksen ja Varustamoliikelaitoksen muuttamista osakeyhtiöiksi valmistellaan jo. Metsähallituksen ja Senaatti-kiinteistöjen eri organisaatiovaihtoehtojen tarkastelu jatkuu.

Liikelaitosmallin uudistamiseen jouduttiin, kun EU:n komissio teki joulukuussa 2007 päätöksen, jonka mukaan Tieliikelaitoksen organisaatiomalli ei sovellu yhteismarkkinoille.

Komissio piti kiellettynä valtiontukena liikelaitoksen konkurssisuojaa ja kilpailijoista poikkeavaa verokohtelua. Tieliikelaitos muuttuikin viime vuoden alussa valtion kokonaan omistamaksi osakeyhtiöksi Destiaksi.

Ilmailulaitoksen ja Luotsausliikelaitoksen toimintatavat ovat komission käsiteltävinä kilpailijoiden kantelujen johdosta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake