PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Yliopistot saamassa valtiolta 1,7 miljardin kiinteistöt

RS, 6.3.2009


Valtio on siirtämässä 1,7 miljardin euron arvosta kiinteistöomaisuuttaan yliopistojen perustettaville kiinteistöyhtiöille. Kiinteistöjen siirroilla valtio pääomittaa uusia taloudellisesti ja hallinnollisesti itsenäisiä yliopistoja.

Ministeriöistä, yliopistoista ja Senaatti-kiinteistöistä koottu työryhmä pääsi perjantaina yksimielisyyteen yliopistojen kiinteistöyhtiöille siirrettävien kiinteistöjen rajauksista ja yhtiöiden perustamisasiakirjoista.

Perustettaviin yhtiöihin - Suomen yliopistokiinteistöt Oy, Helsingin yliopistokiinteistöt Oy ja Aalto-yliopistokiinteistöt Oy - siirretään yliopistojen käytössä olevia Senaatti-kiinteistöiltä vuokrattuja valtion kiinteistöjä.

Valtio luovuttaa vastikkeetta kaksi kolmasosaa yhtiöiden osakkeista yliopistoille. Osakkeilla tuetaan yliopistojen vakavaraisuutta.

Kiinteistöyhtiöiden tavoitteena on toimia siten, että yliopistoilla on käytettävissään toiminnan edellyttämät tarkoituksenmukaiset ja kohtuuhintaiset toimitilat ja että kiinteistöjen arvo säilyy myös pitkällä aikavälillä.

Yhtiöiden liiketoiminnan tavoitteena on vakaa taloudellinen tulos ja osinkotuotto pitkällä aikavälillä. Toiminnan tehokkuutta ja tuottavuutta verrataan läpinäkyvästi alan normaalien käytäntöjen mukaisesti.

Yliopistot nimeävät yhtiöiden hallituksiin puheenjohtajan ja kolme jäsentä ja valtio varapuheenjohtajan ja yhden jäsenen.

Yliopistojen kiinteistöyhtiöihin siirtyisi ensi vuoden alusta yliopistojen käytössä olevia ja Senaatti-kiinteistöiltä vuokrattuja toimitiloja yhteensä 1,8 miljoonaa neliömetriä.

Alustava arvio yhtiöihin siirtyvän omaisuuden arvosta on noin 1,73 miljardia euroa, joka jakautuu yhtiöihin suunnilleen pinta-alojen suhteessa. Suomen yliopistokiinteistöjen osuus siirrettävästä pinta-alasta on 1,1 miljoonaa neliötä ja pääomasta 1,1 miljardia euroa.

Yhtiöihin siirtyvillä kampustonteilla on yleisesti käyttämätöntä yleis- tai asemakaavatasoista rakennusoikeutta, jota yliopistoyhtiöt voivat tulevaisuudessa hyödyntää.

Myös yliopistojen käytössä olevat asunto-osakkeet siirtyisivät yliopistojen taseisiin. Asunto-osakkeiden käyväksi arvoksi arvioidaan noin 10 miljoonaa euroa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake