PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Aikuiskoulutustukea kaikille, alanvaihtajille uusia mahdollisuuksia

IA, 6.3.2009


Ammatillisen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistusta (AKKU) valmistelusta vastaava johtoryhmä luovutti toisen väliraporttinsa opetusministeri Henna Virkkuselle (kok.) perjantaina. Ehdotusten mukaan aikuiskoulutuksen etuuksia yksinkertaistetaan ja kannustavuutta lisätään.

Raportti sisältää johtoryhmän pääehdotukset uudistuksen toimeenpanosta hallituksen keväällä 2008 päättämien periaatelinjausten ja aikataulun mukaisesti. Johtoryhmän väliraportti sisältää myös yhteistyössä SATA-komitean ja työmarkkinajärjestöjen kanssa valmistellut aikuisopintojen etuuksien selkiyttämistä ja parantamista koskevat ehdotukset.

Virkkusen mukaan uudistuksen lähtökohtana on 2010-luvun tarpeisiin vastaava aikuiskoulutuspolitiikka. Kehityslinjana on työssä ja työn ohella tapahtuva oppiminen, aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen, tutkintojen ja tutkinnon osien joustavat yhdistelymahdollisuudet ja kysyntälähtöisyys. Tutkintojen suorittamiseen lisätään joustavuutta ja näyttötutkintojärjestelmää vahvistetaan.

Aikuiskoulutustuki muodostuisi ehdotuksen mukaan jatkossa kuten työttömyyspäiväraha ja se nostettaisiin työttömyyspäivärahan tasolle. Tuki olisi tästä johtuen korkeampi kuin vuorotteluvapaan aikainen toimeentuloturva. Myös osa-aikainen opiskelu aikuiskoulutustuella tehdään mahdolliseksi työntekijälle, joka siirtyy työnantajan kanssa sopien osa-aikatyöhön.

Korkeakoulujen oppisopimustyyppinen täydennyskoulutus aloitetaan syksyllä 2009 ja sitä esitetään laajennettavaksi kysynnän mukaan 2010-2012. Tutkinnon osien suorittamismahdollisuudet laajenevat. Avointa korkeakouluopetusta suunnataan työikäisen aikuisväestön osaamistarpeisiin.

- Ehdotus tutkintojen osina tapahtuvan koulutuksen suuntaamisesta myös korkeakoulutettujen täydennyskoulutustarpeisiin vähentää epätarkoituksenmukaista tutkintokoulutuksen kysyntää ja jättäisi aloituspaikkoja nuorille, raportissa todetaan.

Osaamista parantavaa koulutusta koko työuran ajan

Uudistuksen tavoitteena on työikäisen aikuisväestön kannustaminen osaamistaan parantavaan koulutukseen koko työuran ajan. Tämä edellyttää AKKU-johtoryhmän arvion mukaan vuotuisen osallistumisasteen nostamista 52:sta 60 prosenttiin sekä osallistumispohjan laajentamista.

Vuosille 2010-2012 ehdotetut lisäykset koskevat erityisesti oppisopimuksena ja oppisopimustyyppisenä järjestettävää aikuiskoulutusta, näyttötutkintoina tai tutkintojen osina järjestettävää aikuiskoulutusta, avointa korkeakouluopetusta, maahanmuuttajien koulutusta sekä työvoimapoliittista aikuiskoulutusta ja sitä tukevia palveluja.

Raportissa esitetään vailla tutkintoa tai vanhentuneen koulutuksen varassa oleville tarkoitetun ammatillisen perus- ja lisäkoulutusta ja AMK-tutkintoon johtavan koulutuksen lisäämistä määräaikaisesti. Opiskelijamaksujen poistaminen ammatillista tutkintoa suorittamattomilta ja rahoitusperusteiden uudistaminen parantaisivat koulutusmahdollisuuksia.

Oppisopimustyyppisiä malleja johtoryhmä esittää laajennettavaksi työvoimapoliittisessa koulutuksessa ja maahanmuuttajien koulutuksessa.
- Maahanmuuttajat ovat kasvava aikuiskoulutuksen kohderyhmä ja he tarvitsevat kohdennettuja palveluita ja koulutustarjontaa. Ehdotuksissa painottuvat kielikoulutus, neuvonta- ja ohjauspalvelut ja maahanmuuttajataustaisen opetushenkilökunnan täydennyskoulutus, toteaa raportti.

Johtoryhmän ehdotusten toimeenpano merkitsisi valtion talousarviossa vuositasolla 80-120 miljoonan euron lisäyksiä kaudella 2010-2012. Osa AKKU-johtoryhmän ns. taantumapaketin vuosille 2009-2011 ajoittuvista ehdotuksista on jo otettu huomioon hallituksen vuoden 2009 ensimmäisessä lisätalousarviossa. Lisäykset ovat noin 30 miljoonaa euroa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake