PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Vasemmistoliiton Korhonen: Karhunpalvelus työurien pidentämiselle

IA, 7.3.2009


Vasemmistoliiton puheenjohtajan Martti Korhosen mielestä alimman eläkeiän nostaminen 65 vuoteen Vanhasen hallituksen esittämällä tavalla saattaa johtaa täysin päinvastaiseen tulokseen kuin mihin sillä pyritään.

- Rukan laduilla masinoitiin varsinainen karhunpalvelus ikääntyville ihmisille. Työurat, jotka viime vuosina ovat muun muassa vuonna 2005 voimaantulleen kannustavan eläkejärjestelmän vuoksi nousseet, saattavat kääntyä näin taas laskuun, Korhonen sanoo lauantaisessa tiedotteessaan.

Hän muistuttaa siitä, että ikääntyvät ihmiset suojautuvat hakeutumalla ennenaikaisten eläkejärjestelyjen piiriin niin kauan kuin se vielä on mahdollista.

- Siksi hallitus suunnittelee näiden vaihtoehtojen ulos rajaamista: eläkeputki halutaan tukkia, ansiosidonnaisten työttömyyskorvauksien lisäpäivät poistaa, mahdollisuudet osa-aikaiselle varhaiseläkkeelle pääsemiseen estää ja työkyvyttömyyseläkkeelle pääsyä halutaan vaikeuttaa. Elämästä halutaan ylipäätään tehdä vaikeampaa.

Korhosen mukaan talouspoliittisesti oikea vaihtoehto on työllistää työttömät nyt, eikä toimia niin, että työttömiä ja lomautettuja tulee päivittäin tuhansia lisää. Tehdyt virheelliset talouspoliittiset toimet on peruttava ja niiden rahoittamiseksi otetut lainarahat on täysimääräisesti suunnattava julkisiin investointeihin ja kulutukseen.

- Näin saadaan luotua talouteen kysyntää, joka saa talouden pyörät pyörimään ja lopettaa työttömyyden jatkuvan nousun. Samalla säästetään työttömyyden hoitokuluissa ja saadaan samaan aikaan valtiolle tuloja, kun yritykset ja työntekijät alkavat taas maksaa täysimääräisesti veroja, Korhonen räknää.

Korhosen mukaan kaikkien osapuolten, mutta ennen muuta ikäihmisten kannalta on parasta, jos hallitus mahdollisimman pikaisesti peruuttaisi kelvottoman eläkeiän korottamisratkaisun.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake