PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

"Eläkeiän korottamisesta paperilla ei vaikutusta työurien kestoon"

SP, 7.3.2009


SDP:n varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson ihmettelee keskustalaisten perusteluja eläkeiän nostolle. Hän muistuttaa, että vain muutama vuosi sitten eläkejärjestelmään lisättiin voimakkaita kannustimia pidempien työurien aikaansaamiseksi.

Guzenina-Richardson tukee Jutta Urpilaisen torstaina A-talkissa esittämää ideaa helpottaa yli 55-vuotiaiden vuorotyötä tekevien jaksamista työaikajärjestelyillä. Urpilainen pohti ohjelmassa järjestelmää, jossa yli 55-vuotiaat saisivat työssä jaksamisen heikentyessä valita yövuorojen sijaan kevyempiä päivävuoroja.

- Tämä olisi tärkeä uudistus myös vallitsevan järjestelmän puitteissa. Tilastojen mukaan hoito- ja hoivatyöntekijöistä vain noin 40% jaksaa raskasta työtään nykyiseen 63 vuoden eläkeikään saakka. Ei eläkeiän korottaminen paperilla vaikuta työurien kestoon, sanoo Guzenina-Richardson.

Sdp:n varapuheenjohtaja ihmettelee myös sitä, että pääministeri Vanhanen on eläkeiän korottamispäätöksessään sivuuttanut täysin sen tosiasian, että esimerkiksi aktiivisella kuntouttavalla toiminnalla ja välityömarkkinoiden kehittämisellä saadaan työssäoloa lisättyä huomattavasti.

- Vanhanen hiihti pylly edellä puuhun ja ravisutti samalla yhteiskuntarauhaa. Pitäisikö nyt ensin kuitenkin tarkastella työelämän muutoksia ja niitä tilastoja, joissa selvitetään kansan vointia? Nuorten miesten ylivoimainen työkyvyttömyyden syy on mielenterveysongelmat. Siitä voi vetää yhdistävän viivan ainakin koulumaailmaan ja perheiden eriarvoistumiseen.

- Jos halutaan aidosti eheyttää yhteiskuntaa, se on huomattavasti laajempi homma kuin eläkeiän yksitotinen korottaminen, Guzenina-Richardson sanoo ja painottaa, että muuten lasku tulee tuleville sukupolville erityisen kalliiksi.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake