PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Lipponen eri linjoilla SDP:n kanssa

SP, 7.3.2009


SDP:n ex-puheenjohtaja Paavo Lipposen mielestä puolueen ottama kanta presidentin vahvan vallan puolesta on kuin "takatalvi Itä-Euroopassa". Lipponen sanoo lauantain Kalevassa olevansa täysin eri mieltä presidentin vallan säilyttämisestä.

Ex-puheenjohtajan mielestä presidentin vahvojen valtaoikeuksien puolustaminen vie kehityksessä taaksepäin.

- Minua huolestuttaa nyt vakavasti parlamentarismimme tila, Lipponen sanoo lehdelle.

Lipponen sanoo ymmärtävänsä SDP:n kannan taktisesti, mutta ei muuten. Puolueen nykyjohtoa hän moittii siitä, ettei se ollut valmis johtamaan keskustelua ja mielipidettä, vaan meni suoraan jäsenkyselyn taakse. Tämä on Lipposen mielestä populismia.

Kantaan vaikutti Lipposen mielestä myös "joidenkin puolueen gurujen propaganda, joilla on komplekseja minun pääministeriajoistani".

Guruja hän ei suostu nimeämään.
- Siitä vasta hirmuinen haloo tulisi.

SDP:n halu pitää presidentti tiiviisti mukana ulkopolitiikan johtamisessa merkitsee Lipposen mukaan sitä, että ei ole tulossa mitään suurempaa perustuslain uudistusta.

Eläkekiistan ratkaisuun malttia ja neuvotteluja

Eläkeiän nostamisesta syntyneen kiistan laukaisemiseen tarvitaan Lipposen mielestä nyt malttia ja neuvotteluja. Hallituksen yksipuolinen toiminta eläkeratkaisussa on hänen mukaansa uusliberalismia.

- Pohjoismaiseen malliin kuuluu se, että pyritään valmistelemaan ja neuvottelemaan yhdessä suurista kysymyksistä, jotka koskevat merkittäviä etujärjestöjä. Tämä ei nyt oikein siltä näytä, hän sanoo.

Eläkekiistan taustalla Lipponen mukaan vaikuttaa sekin, että hallituksenkin piirissä ollaan jo menossa kohti seuraavia eduskuntavaaleja.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake