PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Enemmistö väestöstä vastustaa eläkeiän nostamista

SP, 8.3.2009


Enemmän kuin kaksi kolmasosaa eli 70 prosenttia väestöstä vastustaa hallituksen päätöstä eläkeiän alarajan korottamista asteittain 65 vuoteen. Hallitusta tukee asiassa reilu viidennes kansalaista.

Haastatelluista 64 prosenttia on sitä mieltä, että hallituksen olisi vedettävä eläkepäätös pois ja aloitettava neuvottelut työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Tiedot käyvät ilmi SAK:n, STTK:n ja Akavan TNS-Gallupilla teettämästä kyselystä, johon vastasi 1158 suomalaista helmi-maaliskuun vaihteessa. Kysely tehtiin 15-74 vuotiaille kansalaisille ja se kattoi koko maan Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Keskimäärää enemmän hallituksen päätös aiheuttaa vastustusta 50-60-vuotiaiden keskuudessa. Heistä lähes neljä viidestä (79 %) asettuu enemmän tai vähemmän vastustavalle kannalle. Nuorten keskuudessa puolestaan oli selvästi enemmän niitä, jotka eivät ottaneet kantaa kysyttyyn asiaan.

Enemmistö ammattiryhmistä vastustaa

Enemmistö kaikista ammattiryhmistä asettuu vastustamaan eläkeikärajan nostamista. Työntekijöiden keskuudessa vastustus on 76 prosentin luokkaa. Ylemmistä toimihenkilöistä, johtajista ja alemmista toimihenkilöistä eläkeiän nostamista vastusti noin 60 prosenttia.

Yrittäjien piirissä sen sijaan hallituksen päätös sai ymmärrystä, sillä vain 40 prosenttia yrittäjistä vastusti sitä.

Kaikkien kolmen palkansaajien keskusjärjestöjen jäsenet asettuvat vastustamaan hallituksen päätöstä. SAK:n jäsenten keskuudessa hallitusta ymmärtäviä näkemyksiä saa etsiä suurennuslasin kanssa.

Puoluekanta vaikuttaa suhtautumiseen

Puoluekanta erottelee tutkimuksessa suhtautumista hallituksen päätökseen. Keskustan ja kokoomuksen kannattajien rivit repeilevät suhtautumisessa asiaan. Keskustan ja kokoomuksen kannattajista joka toinen vastustaa hallituksen päätöstä. Päähallituspuolueiden kannattajien keskuudessa eläkeiän korottamista vastustajia on hieman enemmän kuin kannattajia.

SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat tuomitsevat melkein poikkeuksetta hallituksen aikeet. Vihreiden ja perussuomalaisten kannattajistakin selvä enemmistö asettuu hallitusta vastaan.

Kansalaiset luottavat eläkeasioissa palkansaajajärjestöihin

Kansalaisten luottamus hallituksen kykyyn valmistella eläkkeitä koskevia päätöksiä näyttää vähäiseltä. Kyselyn mukaan vain 15 prosenttia suomalaisista luottaa hallitukseen eläkeasioiden valmistelussa. Sen sijaan lähes puolet kansalaisista (48 %) sanoo luottavansa näissä asioissa palkansaajajärjestöihin.

Joka kolmas kyselyyn vastanneista ei kuitenkaan osannut sanoa, mihin tahoon eläkekysymyksissä voisi luottaa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake