PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Sotilaiden järjestöt: Eläkkeiden romuttaminen uhkaa puolustuskykyä

SP, 8.3.2009


Aliupseeri-, Päällystö- ja Upseeriliiton mielestä kaavailut sotilaseläkkeiden romuttamisesta vaarantavat puolustusvoimien toiminnan. Sotilaita edustavat järjestöt varoittavat sunnuntaina antamassaan tiedotteessa, että sotilaseläkkeiden romuttaminen johtaisi vakaviin häiriöihin.

Puolustusministeri Jyri Häkämies ilmoitti, että sotilaseläkejärjestelmää tarkastellaan yleisen eläkeuudistuksen yhteydessä. Järjestöjen mielestä ammattisotilaat ovat osallistuneet säästötalkoisiin jo etukäteen.

– Edellisessä uudistuksessa vuonna 1995 alinta sotilaseläkeikää nostettiin seitsemän vuotta ilman mitään kompensaatiota. Sotilailla ei ole esimerkiksi superkarttumia muiden eläkejärjestelmien tapaan, järjestöistä todetaan.

Edellinen heikennys sotilaseläkkeisiin aiheutti sen, että sotilaat elävöityvät kiihtyvää tahtia ennen virallista eläkeikää. Sotilaiden järjestöt muistuttavat, että tämän takia rekrytointia upseerikoulutukseen ollaan lisäämässä. Sotilaiden virkaurat ovat hidastuneet niin paljon, että järjestelmä ei enää kykene tuottamaan riittävästi osaavia ammattisotilaita kriisin ajan tarpeisiin.

Järjestöjen mukaan sotilaseläkejärjestelmää romutetaan tällä hetkellä kahdesta suunnasta. Puolustusministeriö suunnittelee eläkeiän nostoa ja valtiovarainministeriö leikkaa sotilaseläkettä ensi vuoden alusta alkaen.

Jatkossa sotilaseläkkeitä leikattaisiin jopa 15-20 prosentilla. Liittojen toimistoihin on jo tähän mennessä tullut eläkelaskelmakyselyjä kaksi kertaa enemmän kuin aikaisempina vuosina.

Järjestöissä pelätään, että pelkät puheet sotilaiden eroamisiän nostamisesta voivat johtaa joukkoirtisanoutumisiin.

- Lisäksi eroamisiän nostaminen vaikeuttaisi olennaisesti puolustusvoimien kykyyn kilpailla osaavasta ja motivoituneesta työvoimasta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake