PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Tutkija: Työllisyyden lisääminen lääke velan hoitoon

SP, 8.3.2009


Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Pasi Holm vieroksuu eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön ajatusta, että valtion velanoton sijaan pitäisi alkaa pohtia veronkorotuksia. Holm kertoi ajatuksistaan sunnuntain Aamulehdessä.

Holm varoittaa suunnittelemasta sellaisia veronkorotuksia, jotka ovat sidottuja työntekoon ja heikentäisivät työllisyyttä tai työllistämistä.

- Työllistämiseen on nyt panostettava. Eri asia on, jos kyseeseen tulevat esimerkiksi ympäristöön tai liikenteeseen liittyvät veronkorotukset. Mikäli palkansaajien verotusta kiristetään, ostovoima vähenee vääjäämättä, mitä ei saisi nyt missään nimessä tapahtua.

Holm muistuttaa, että työllisyyden kasvulla valtion velkataakkakin saadaan kuriin ja aikoinaan maksuun.

- Kun porukka on töissä, on velanhoitokin mahdollista.

Holm haluaa erityisryhmät töihin

Holmin mukaan työn jaossa väliinputoajia ovat nuoret, maahanmuuttajat, vammaiset ja pitkäaikaistyöttömät. Hänen mukaansa on olemassa myös sellaisia työntekijöitä, jotka ovat jo saaneet eläkepäätöksen, mutta haluaisivat palata työelämään. Heille Holm kaavailee osa-aikatyöratkaisuja.

Holmin mukaan työllisyysasteen nostamiseksi tarvitaan työuran pidentämistä, mutta myös uusia pehmeitä keinoja työssä jaksamisen parantamiseksi.

- Vuoden 2005 eläkeuudistus oli hyvä, mutta siitä olisi pitänyt mennä vielä pitemmälle.

Suomessa eläkkeelle siirtyminen piteni nousukauden myötä noin vuodella.

- On pelättävissä, että taantuman takia putkahdamme takaisin vanhalle tasolle. Tätä kehitystä vastaan on taisteltava, Holm sanoo.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake