PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Ulkopolitiikka goes to kapakka

EEVA HALTSONEN, 9.3.2009


Hei – me puhutaan ulkopolitiikkaa, kertoo espoolaisen yökerhon lasinalusta. Kokoomus kiertää kaupunkeja lietsomassa keskustelua aiheesta, josta aiemmin on sopinut puhua vain pienen eliitin kesken: ulkopolitiikasta. Nyt sopii olla puolesta, vastaan tai siltä väliltä: sana on vapaa. Turku, Tampere, Espoo, Kouvola, Rovaniemi, Oulu. Tulkaa väittelemään kokoomusministerien kanssa.

Pääagitaattorina on Espoossa maanantai-iltana ulkoministeri Alexander Stubb (kok.), joka haluaa puhua ilman sisäpiirin kapulakieltä, nk. jargonia. Hän pyytää anteeksi, kun joutui mainitsemaan kerran Lissabonin sopimuksen.

Satakunta kansalaista on vaivautunut kauppakeskus Sellon yökerhoon, valtaosa kokoomuslaisia: paljon nuoria ja muutama vanhempikin. Aika hyvin työpäivän päätteeksi arki-iltana, sanoo yksi tilaisuuden järjestäjistä.

Stand-up-koomikko Lotta Backlund toimii juontajana ja ärsykkeiden heittäjänä. Vaihtuvat raadit ulkoministeri Stubbin kupeessa puivat neljää teemaa: USA:ta, Venäjää, EU:ta ja NATO:a.

Ääneen pääsevät halukkaat ja halukkaimpia näyttävät olevan puolueen europarlamenttiehdokkaat, joita riittää jokaiseen teemakeskusteluun mukaan. Myös nuoret kokoomusaktiivit ja yksi maahanmuuttajakin saavat sanoa mielipiteensä.

Tuskin keskustelua

Vaikea laji on saada varsinaista keskustelua aikaan hyvistä aikomuksista huolimatta, eikä se johdu ainakaan siitä, että ulkoministeri haluaisi tässä päsmäröidä. Päinvastoin hän tukee itselleen tuttujen raatilaisten mielipiteitä: niin ulkomailla pätevöityneiden meppiehdokkaiden kuin nuorten tulokkaidenkin.

Heltiää sitä yleisöstäkin yksi hankala kysymys: Voisiko rajan toiselle puolelle Kivennavalle jäänyttä omaa metsää käydä hakkaamassa, kun veli venäläinen ei sitä ole hakannut? Sille hankkeelle ei löydy raatilaisten, eikä ulkoministerin taholta tukea saati kannustusta, vaikka jokaisella näyttää olevan ainakin mummi, ellei ukkikin Karjalasta kotoisin.

Lähes pari tuntia kestäneen "keskustelun" aikana ei sen kummempia riitasointuja synny. Ellei nyt lasketa sitä pakollista Alkon mannekiinia, joka pyytää turhaan puheenvuoroa ja tilaisuuden lopuksi pääsee kuin pääseekin ulkoministerin viereen sanomaan sanottavansa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake