PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Vapaan sivistystyön lainsäädäntö halutaan uudistaa

IA, 10.3.2009


Opetusministeriön valmisteluryhmä esittää, että vapaan sivistystyön lainsäädännössä pitäisi nykyistä selkeämmin määritellä vapaan sivistystyön asema ja eri oppilaitosmuotojen tehtävät.

Opetusministeriön valmisteluryhmä on laatinut ehdotuksen vapaan sivistystyön kehittämisohjelmaksi vuosille 2009-2012. Esitys luovutettiin opetusministeri Henna Virkkuselle (kok.) tiistaina.

Valmisteluryhmä esittää, että vapaan sivistystyön lainsäädäntö uudistettaisiin siten, että siinä huomioitaisiin nykyistä enemmän kansainvälisyyden ja monikulttuurisuuden vaatimukset.

Lainsäädännössä olisi myös määriteltävä nykyistä selkeämmin vapaan sivistystyön asema ja eri oppilaitosmuotojen tehtävät aikuisoppilaitoksina sekä lasten ja nuorten koulutusta antavina oppilaitoksina elinikäisen oppimisen periaatteen mukaisesti. Lakiin tulisi myös lisätä oppilaitosten välistä yhteistyötä koskeva velvoite.

Lakiesitys vapaasta sivistystyöstä kaavaillaan annettavaksi eduskunnalle syksyllä.

- Nyt julkaistut kehittämisehdotukset tukevat erinomaisesti viime viikolla julkistetun ammatillisen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistusta pohtineen työryhmän ehdotusta ja avaavat varmasti aktiivisen keskustelun jatkotoimenpiteistä. Ehdotukset lähetetäänkin pian lausunnoille, Virkkunen toteaa.

Vapaan sivistystyön rahoitusjärjestelmän perusta olisi esityksen mukaan jatkossakin lakisääteinen laskennallinen valtionosuusjärjestelmä. Järjestelmä uudistettaisiin asteittain perusrahoituksesta sekä laatu- ja kehittämisrahoituksesta muodostuvaksi. Perusrahoitus muodostaisi pääosan rahoituksesta, laatu- ja kehittämisrahoituksen osuus olisi enintään 15 prosenttia.

Perusrahoituksen määräytymisperusteita uudistetaan niin, että ne nykyistä paremmin pystyvät ottamaan huomioon vapaan sivistystyön tehtävien moninaisuuden sekä haastavien kohderyhmien - esimerkiksi vammaisten - erityiskustannukset. Kansalaisopistojen rahoituksessa esitetään siirryttäväksi asteittain yhteen yksikköhintaan.

Valmisteluryhmän mielestä on tärkeää, että osana kehittämisohjelmaa valmistellaan suunnitelma tieto- ja viestintätekniikan ja uusien oppimisympäristöjen hyödyntämisen edellyttämästä pedagogisesta kehittämisestä.

Vapaa sivistystyö

- Vapaan sivistystyön oppilaitoksia on tällä hetkellä 339: kansalaisopistoja 206, kansanopistoja 88, kesäyliopistoja 20, liikunnan koulutuskeskuksia (urheiluopistoja) 14 ja opintokeskuksia 11.

- Valtio rahoittaa vapaan sivistystyön toimintaa vuonna 2009 noin 181,5 miljoonalla eurolla.

- Opintoseteliavustuksilla on lisätty oppilaitosten mahdollisuuksia jättää perimättä tai alentaa niiden kohderyhmien opintomaksuja, joiden osallistumista halutaan tukea (esim. maahanmuuttajat, työttömät, eläkeläiset, erityistä tukea tarvitsevat).

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake