PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

STTK ja Akava vaativat eläkeneuvotteluja

PP, 10.3.2009


STTK:n mukaan ei ole mitään varmuutta siitä, että sopu eläkekiistassa syntyy neuvotellen. Sekä STTK että Akava vaativat kuitenkin pikaisia neuvoteluja. Kumpikin edellyttää muun muassa sosiaalitupon toteuttamista sovitulla tavalla.

Hallituksen ja järjestöjen välinen tapaaminen on sovittu keskiviikoksi. Puheenjohtaja Mikko Mäenpää arvioi tilannetta huolestuttavaksi.

- Tällä hetkellä ei ole mitään varmuutta siitä, että sopu syntyy neuvotellen. STTK:n hallitus kokoontuu seuraavan kerran lauantaina ennen luottamusmiestapaamista arvioimaan jatkotoimenpiteitä.

Tiistaina STTK:n hallitus totesi yksituumaisesti, että se ei hyväksy eläkeiän nostamista 63 vuodesta.

- STTK tavoittelee asiassa ensisijaisesti neuvotteluratkaisua. Edellytyksenä on, että eläkeikää ei muuteta ja että sosiaalitupo toteutetaan sovitun mukaisesti, Mäenpää toteaa.

STTK muistuttaa myös hallitusohjelmasta.

- Siinä todetaan, että kaikki työeläkepolitiikkaa koskevat asiat valmistellaan yhteistyössä keskeisten työmarkkinajärjestöjen kanssa, Mäenpää kommentoi.

Akava: Pikaiset neuvottelut käyntiin

Myös koulutettujen Akavan käsitteli eläkekiistaa tiistaina. Akavan hallitus piti maan hallituksen päätöstä hätiköitynä. Vuonna 2005 voimaan tulleen eläkejärjestelmän vaikutuksia pitäisi seurata vielä jonkin aikaa, jotta nähdään sen vaikutukset ihmisten käyttäytymiseen.

Akavan mukaan työeläkkeitä koskeva valmistelutyö voidaan hyvin tehdä Eläketurvakeskuksen johtajan Jukka Rantalan johtamassa eläkeryhmässä, jossa tarvittaessa käytettäisiin STM:n ja VM:n asiantuntemusta.

Kaikki osapuolet ymmärtävät sen, että valtio joutuu nyt ottamaan velkaa hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi. Velan maksuun on kolmenlaisia ratkaisuja: veronkorotukset, palvelujen leikkaukset ja työiän pidentäminen. Akava ei kelpuuta näistä kahta ensimmäistä.

Työuran pidentämiseksi tarvitaan laajaa poliittista sitoutumista ja hallituksen työmarkkinaosapuolten saumatonta yhteistyötä, jotta voidaan yhdessä ratkaista varsin mittava ongelma, josta ei selvitä ilman yhteisiä ponnistuksia. Akava vaatii myös, että ns. sosiaalitupon mukaiset uudistukset toteutetaan, sillä ne tukevat myös hallituksen tavoitetta työurien pidentämiseksi.

Akavan mielestä ensisijaista on, että hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välisissä neuvotteluissa saadaan nopeasti ratkaisu aikaan.

– Ihmisiä askarruttavat jo kansainvälisen talouskriisin vaikutukset omaan elämään. Lisämausteeksi ei tarvita eläkepolitiikan muutosta, vaan nyt on syytä rauhoittaa tilanne, puheenjohtaja Matti Viljanen vaatii. Akavan hallitus kokoontuu perjantaina klo 13, mikäli hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen eläkekiistaan ei saada neuvotteluratkaisua ennen sitä. Lauantaille 14.3. on suunniteltu luottamusmiestapaaminen yhdessä SAK:n ja STTK:n kanssa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake