PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

"Alaikärajan nosto olisi sopimuksen vastaista"

RS, 11.3.2009


Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen eläkesopimuksen yhden osapuolen, SAK:n, mukaan tuoreesta eläkeratkaisusta liikkeellä vääriä tulkintoja, jotka se haluaa oikaista. SAK:n tulkinnan mukaan vanhuuseläkeiän alarajan nostaminen 65 vuoteen olisi sopimuksen vastainen teko.

- Eläkeratkaisun uutisoinnissa on annettu ymmärtää, että työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen sopimuksesta huolimatta hallitus voisi toteuttaa vanhuuseläkkeen ikärajan noston. Se olisi tänään tehdyn sopimuksen vastaista, tiedotteessa todetaan.

SAK toteaa pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) omalla allekirjoituksellaan vahvistaneen kannanoton, jossa todetaan, että nyt etsitään vaihtoehtoja hallituksen politiikkariihen linjaukselle eläkeikärajan nostamisesta.

Näitä vaihtoehtoja etsitään työmarkkinajärjestöjen työryhmissä ja hallitus "ei ryhdy tästä työstä poikkeavien eläkepoliittisten päätösten valmisteluun ja toimenpanoon".

SAK:n mukaan julkisuudessa esitetty tulkinta "kolmen vuoden korotuksesta eläkeiän alarajaan" ei myöskään pidä paikkansa.

- Jo vuoden 2005 eläkeuudistuksessa oli tavoitteena todellisen eläkkeelle siirtymisiän nosto kolmella vuodella - ei siis mekaaninen alaikärajan nosto. Tämä tavoite on edelleen voimassa, SAK toteaa.

Oppositio intti perumispäätöstä

Eduskunnan välikysymysväittelyssä oppositio tivasi kymmenissä puheenvuoroissa, aikooko hallitus perua päätöksensä korottaa eläkeikä 65 vuoteen. Vanhanen ja muut ministerit vastasivat siihen kerta toisensa jälkeen samoin sanoin kuin SAK:kin tiedotteessaan.

- Voiko tämän ymmärtää monella tavalla. Onneksi työmarkkinajärjestöt eivät niin teen, vaan hallituksella ja järjestöillä on kohdasta yhteinen tulkinta. Meillä on yhteinen näkemys siitä, etteivät eläkeuudistuksen toimenpiteet tule todennäköisesti riittämään, vaan lisätoimia tarvitaan, valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) totesi.

Erkki Pulliaisen (vihr.) kysymykseen, onko eläkeiän nostaminen 65 vuoteen jonkinlainen giljotiini, jonka alla keinoja todellisen eläkeiän nostamiseksi haetaan, Katainen vastasi, ettei sopimuksessa ole giljotiineja kumpaankaan suuntaan.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) eläkesopimuksen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona valtioneuvoston juhlahuoneistossa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake