PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Riita-asioiden käsittelypaikkoihin joustoa

IKK, 12.3.2009


Riita-asioiden oikeuspaikkaa koskevat säännökset muuttuvat. Oikeuspaikka eli missä käräjäoikeudessa asia tutkitaan ja ratkaistaan, määräytyy jatkossa yhtenäisten periaatteiden mukaisesti. Uudistuksella muun muassa lisätään oikeudenkäyntipaikan valinnaisuutta.

Riidan oikeuspaikkana on jatkossakin yleensä vastaajan kotipaikan käräjäoikeus, ellei laissa ole erityisesti määrätty muuta paikkaa.

Uudistuksella kuitenkin vähennetään säännöksiä ehdottomista oikeuspaikoista. Esimerkiksi kiinteistöä koskeva riita-asia voidaan käsitellä joko kiinteistön sijaintipaikkakunnan tai vastaajan kotipaikan käräjäoikeudessa.

Perhe- ja perintöoikeudellisissa riidoissa säännökset oikeuspaikasta ovat kuitenkin jatkossakin ehdottomia. Esimerkiksi avioeroa, isyyttä sekä lapsen huoltoa tai tapaamisoikeutta koskevat asiat on tutkittava lain määräämässä käräjäoikeudessa.

Ellei ehdotonta oikeuspaikkaa ole laissa määrätty, osapuolet voivat kuten nykyisinkin sopia, missä käräjäoikeudessa riita-asia käsitellään. Tähän on kuitenkin eräitä rajoituksia kuluttajan, työntekijän tai elatusapua vaativan osapuolen suojaamiseksi.

Lisäksi käräjäoikeuden on jatkossa siirettävä väärässä paikassa vireille pantu riita-asia toimivaltaiseen käräjäoikeuteen hakijan tai kantajan suostumuksella. Tavoitteena on pienentää tuomioistuinten työmäärää ja asianosaisten oikeudenkäyntikuluja, kun vireillepanot väärässä tuomioistuimessa vähenevät.

Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa asiaa koskevat lainmuutokset perjantaina niin, että ne tulevat voimaan syyskuun alussa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake