PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

SDP tivaa hallitukselta taloustiedonantoa

IA, 14.3.2009


SDP:n kansanedustajat tivasivat lauantaina hallitukselta tiedonantoa eduskunnalle "kymmenin miljardien lisävelasta, veronkorotuksista sekä sosiaali- ja terveysleikkauksista". Asialla olivat edustajat Liisa Jaakonsaari ja Jouko Skinnari.

Jaakonsaari sanoi Kempeleessä, että Suomen taloustilanne on muuttunut niin nopeasti ja dramaattisesti, että hallituksen on syytä antaa eduskunnalle tiedonanto tai ilmoitus tulevien vuosien talouden näkymistä.

- Kiistely leikkauksista on tarpeetonta, sillä kunnat jo laativat leikkauksia peruspalveluihin. Suomi velkaantuu samalla vauhdilla kuin laman käynnistyessä vuonna 1991. Kun edellisessä lamassa Suomi joutui työttömyyden ja velan kaksoisgiljotiiniin, nyt tulevien vuosien taloutta kuristavat myös indeksoidut menojen lisäykset, hän sanoi.

Jaakonsaaren mukaan jo tehdyt ylisuuret veronkevennykset tekevät mahdottomaksi myös veroporkkanoiden käytön tulopoliittisen kokonaisratkaisun aikaansaamiseksi.
- Tupo-vitamiini olisi nyt erittäin käyttökelpoinen vakauden ja ennustettavuuden lisäämiseksi, uskoo Jaakonsaari.

Skinnari vaati niin ikään tiedonantoa sanoen, että pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ovat viime päivinä antaneet epämääräisiä arvioita valtion tarpeesta ottaa lisävelkaa 40-60 miljardia euroa.

- Samalla on varoitettu ilman täsmällisiä lukuja veronkiristyksistä ja uhkailtu sosiaaliturvan leikkauksilla. Tällaiset puheet aiheuttavat pelkoa ja ahdistusta kansalaisten keskuudessa, tietää Skinnari.

- Myös kuntapäättäjät tarvitsevat nopeasti tarkempaa tietoa varautuakseen pahimpaan, Skinnari sanoi Lahdessa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake