PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Katainen puolusti hallituksen eläkealoitetta

REINO SUMMANEN
HÄMEENLINNA, 14.3.2009


Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen mukaan hallitus teki oikein, kun otti aloitteen käsiinsä suomalaisten eläköitymisiän nostamisessa. Olen erittäin tyytyväinen hallituksen aloitteellisuuteen ja myös siitä seuranneeseen sopimuksen työmarkkinajärjestöjen kanssa, hän sanoi lauantaina Hämeenlinnassa.

Lähes 500 kokoomuksen paikallisyhdistysten ja valtuustojen puheenjohtajalle puhunut Katainen vakuutti, että "pikkuisen lämpenemisen" jälkeen tehty sopimus on paljon kunnianhimoisempi kuin hallituksen politiikkariihen esitystä vanhuuseläkeiän alaraja nostamiseksi kahdella vuodella.

- Tottakai hallituksen päätös johti ei toivottuun poliittiseen kiistaan, mutta kyllä kansan valitseman eduskunnan valitsema hallituskin saa olla aloitteellinen, silloin kun se pitää sitä tarpeellisena, Katainen sanoi.

Hänen mukaansa hallituksella ja työmarkkinajärjestöillä on nyt yhteiset askelmerkit todellisten eläkkeelle jäämisikien korottamiseen kolmella vuodella.
- Suomi tarvitsee ne yhdeksän miljardia euroa, jotka tavoitteen saavuttaminen toisi. Niillä rahoitetaan lapsilisät, eläkkeet ja muut tulonsiirrot.

Katainen sanoi, ettei tuleva talouskasvu yksin riitä kääntämään talouskriisin aiheuttamaa julkisen talouden alijäämää uudelleen ylijäämäksi. Siksi tarvitaan sellaisia rakenteellisia korjauksia, kuten työurien pidentäminen, jotka eivät kasvata valtion menoja, vaan voivat jopa tuoda lisää veroeuroja.

Katainen sanoi, ettei hän eikä kukaan muukaan osaa vielä sano kuinka syväksi tai pitkäksi finanssikriisistä yleisen talouden ja nyt myös julkisen talouden kriisiksi muuttunut taantuma kehittyy.

- Sen tiedämme, että joskus tämä loppuu eikä poliitikoilla ole juuri muuta tekemistä kuin keksiä mielekästä tekemistä siksi ajaksi, hän nauratti kuulijoitaan.

Katainen sanoi haluavansa puhua "umpirehellisesti" ja ottaneensa siksi esille myös mahdolliset veronkorotukset ja valtion menojen leikkaukset.
- Ei niitä kukaan tavoittele, mutta niihinkin voidaan joutua.

"Olen täpinöissäni, matsi on tulossa"

Puheensa lopussa Katainen valoi väkeensä eurovaali-intoa.

- Olen ihan täpinöissäni, kun matsi on taas tulossa, hän hihkaisi.

Hän mukaansa kokoomuksen mepit tai meppiehdokkaat ovat pätevää väkeä, jotka osaavat vaikuttaa EU:ssa sen sijaan, että "tojottaisivat" parlamentin tai komission edessä niitä haukkamassa.

Neuvottelu- ja koulutuspäivät avanneen varapuheenjohtajan, kansanedustaja Petteri Orpon mukaan eläkeiän korottamista vastustanut "kansanliike" ei ollut SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen kansanliike, vaan SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen (sd.) kansanliike.

- Oppositiolla ei tässä asiassa ole ollut muuta sisältöä politiikanteossaan kuin irtopisteiden keruu ja galluplukujen metsästys, Orpo sanoi.

Syytöksiin kokoomuksen vastuunpakoilusta, Orpo totesi, että sellaista puhuvat "rantakankaat" (keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas) keräävät vain hetkellisiä irtopisteitä, joilla ei ole vaikutusta kokoomuksen ja keskustan hallitusyhteistyöhön.
- Kokoomus kantaa jälleen vastuunsa, kuten se teki 1990-luvun alun lamankin aikana.

Orpo ei uskonut eläkekiistan vaikuttavan kokoomuksen menestykseen kesäkuun alun eurovaaleissa, vaan kehotti kenttäväkeä vaalitaistoon puolueen opiskelijajärjestön taannoisella vaalilauseella: "Me lisäännymme kuin kanit".

"Minun se pitäisi tietää..."

Myös Katainen kummeksui julkisuudessa, viimeksi Ilta-Sanomissa, esitettyjä väitteitä siitä, että kokoomus olisi vedättänyt keskustaa eläkeiän korottamisessa.

- Jos sellaista olisi tapahtunut, minun jos kenen se pitäisi tietää, hän sanoi lounastilaisuudessaan.
- Idea työurien pidentämisestä tuli toki valtiovarainministeriöstä.

Katainen korosti pääministerin ja myös hallituksen olleen samaa mieltä siitä, että eläkeiän alarajan korottaminen on tärkeä osa hallituksen linjausta nostaa todellisia eläkeikiä kolmella vuodella.

Koko hallitus ei käyttänyt asiaan paljonkaan aikaa, koska ministeriryhmiä informoitiin asiasta etukäteen. Sen sijaan kvartetti - neljän hallituspuolueen puheenjohtajat - keskustelivat Kataisen mukaan itse teemasta joitakin tunteja.

Hän sanoi hallituksen osanneen odottaa vastustusta hankkeelle, mutta piti parin viikon rähinän jälkeen syntynyttä sopimuspaperia paljon kunnianhimoisempana yrityksenä kuin hallituksen hanketta.
- Sellaista en edes unissani odottanut, se on ihan eri planeetalta.

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt arvioivat yhdessä vuodenvaihteessa, riittävätkö kahden eläketyöryhmän esitykset siihen, että suomalaiset eläköityvät viimeistään vuonna 2025 vähintään kolme vuotta nykyistä myöhemmin.

- Se on erittäin haasteellinen tehtävä nyt kun eläkeiän alarajan korottaminen on ole mukana keinovalikoimassa. Ihan hyvä juttu, jos alarajaa ei tarvitse korottaa ollenkaan, Katainen sanoi.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) tavoin Katainen arveli hallituksen käyttävän tukenaan työryhmien esitysten vaikuttavuuden arvioinnissa jotakin "objektiivista tahoa".
- Sellainen voisi olla esimerkiksi OECD.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake