PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Stubb irtisanoutui meppiehdokkaiden Nato-puheista

REINO SUMMANEN
HäMEENLINNA, 14.3.2009


Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) joutui ottamaan lauantaina etäisyyttä kokoomuksen eurovaaliehdokkaiden turvallisuuspoliittisiin linjauksiin. Stubb veti kesäkuun eurovaaleihin nimettyjen kokoomusehdokkaiden esittely- ja tenttikierroksen paikallisyhdistysten puheenjohtajien neuvottelupäivillä Hämeenlinnassa.

Ulko- ja turvallisuuspoliittiseen tenttiin osuneet Ukko Metsälä, Nina Suomalainen, Tuulikki Ukkola ja Ari Vatanen kannattivat EU:n ja Naton puolustusyhteistyötä niin suorasanaisesti, että kierroksen päätteeksi Stubb totesi:
- Suomen ulkoministerinä en voi olla kanssanne samaa mieltä.

Lähes 500-päinen yleisö palkitsi ulkoministerin Suomen virallisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan puolustuspuheen äänekkäällä naurunrähäkällä.

- Toisin kuin me, olet Halosen vanki, Ukkola huudahti ja nostatti uuden nauruaallon.

Tenttien aluksi Stubb kuvaili, kuinka kielitaitoisella ja pätevällä mepillä voi olla enemmän valtaa kuin jäsenmaan ministerillä tai tiukan paikan tullen vaikka kaikilla ministereillä.
- Saksalainen sosialistimeppi Evelyne Gebhardts päihitti yksinään 27 jäsenmaan kauppaministerit – siis nämä mauri pekkariset – EU:n palveludirektiivissä.

Lisää naurua, taputuksia ja jalkojen tömistelyä.

G20-kokouksesta lähtee hyvä viesti

Vähitellen sali rauhoittui, kun jatkokautta parlamenttiin hakeva Ville Itälä arveli EU:n työ- ja talousasioita koskevassa tentissä, että parlamenttivaalien pääteema tulee olemaan talouskriisi.

Itälä totesi, että jos Suomi ei nyt olisi euromaa, talouskriisin vaikutukset olisivat jo nyt paljon pahemmat, kuten vaikkapa kruunumaissa Ruotsissa ja Tanskassa.

Ahkerana ulkopoliittisena keskustelijana ja kirjoittajana tunnettu EVA-johtaja Risto E.J. Penttilä puolestaan arveli, että huhtikuun alun G20-maiden Lontoon kokouksesta tulee talouskriisin vedenjakaja. Näin siksi, että kokoukseen osallistuvien maiden, kuten Yhdysvaltain, Kiinan ja EU:n johtajilla ei ole enää varaa epäonnistua.

- Kokouksen tulosten myönteiset merkit ovat nähtävissä jo ensi kesän aikana varsinkin rahoitussektorilla, Penttilä totesi.

Tuorinkin tallista ministeriksi

Tuorin ratsutilaa pitävä Jukka Tuori kertoi suostuneensa ehdokkaaksi siksi, että hänen hevosensa saisivat ajoissa aamueväänsä.
- Stubb soitteli aamuisin 6.30 aikoihin, kun oli jakelemassa hevosille heiniä ja siinä meni jaaritellessa tovi jos toinenkin. Lopulta katsoin parhaaksi antaa periksi.

Stubbin kehuihin Euroopan parlamentista hyvänä ponnistuspaikkana vaikka ministerin tehtäviin, Tuori totesi, että kyllä hänenkin tallistaan ministeriksi pääsee:
- Opetusministeri Henna Virkkunen oli ensimmäinen tallityttömme.

Kai Pöntinen oli samoilla linjoilla Itälän kanssa:
- Jos emme olisi 1990-luvun puolivälissä liittyneet EU:hun, olisimme nyt edellisen laman jäljiltä varmaankin Albanian tasolla.

- Joka muuten on lähempänä Natoa kuin me, Stubb tuikkasi.

Kokoomus on nyt nimennyt 18 eurovaaliehdokastaan kaikkiaan 20 mahdollisesta ehdokkaasta, eli vapaita ehdokaspaikkoja on enää kaksi.

Nimetyistä ehdokkaista Hämeenlinnassa olivat kaikki muut paitsi Johanna Manninen, joka oli estynyt ulkomaanmatkan takia.

Stubbin tentittävinä olivat Heikki Autto, Ville Itälä, Pia Kauma, Eija-Riitta Korhola, Anne Linnonmaa, Ukko Metsola, Risto E. Penttilä, Sirpa Pietikäinen, Joona Puhakka, Kai Pöntinen, Riikka Railimo, Petri Sarvamaa, Nina Suomalainen, Jukka Tuori, Tuulikki Ukkola, Ari Vatanen ja Sofia Vikman.

Kuva: Ulkoministeri Alexander Stubb juonsi ammattitaidolla ja huumorilla meppiehdokkaiden esittelyn. Tenttivuorossa vasemmalta: Ville Itälä, Pian Kauma, Risto E. J. Penttilä ja Riikka Railimo.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake