PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Rakennusliiton Harjuniemi kannattaa kotitalousvähennyksen laajentamista

IA, 15.3.2009


Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi (vas.) kannattaa esitystä kotitalousvähennyksen määräaikaisesta laajentamisesta.

Kuopiossa liittonsa talvipäivillä sunnuntaina puhunut Harjuniemi korosti, että rakentaminen tarvitsee uusiakin elvytyskeinoja. Siksi hänen mukaansa on tuettava Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajan Jorma Kortesojan esitystä määräaikaisesta kotitalousvähennyksestä.

Kortesoja esitti, että vähennys voitaisiin laajentaa vuosiksi 2009 ja 2010 koskemaan vakituisten ja vapaa- ajan asuntojen uudisrakentamista. Muutoksella olisi vaikutusta pienrakentamisen parissa toimiviin yrityksiin ja heidän työntekijöihinsä.

Harjuniemen mukaan kotitalousvähennys vähentää myös harmaata taloutta.

Harjuniemi puuttui myös ns. välimallin korkotukiasuntojen tukeen, joka hyväksyttiin juuri eduskunnassa. Kysymys on korkotuesta asunnoille, joiden vuokrakäyttörajoitus kestäisi vain kymmenen vuotta.

- Välimallin hankkeisiin on kiinnostusta, mutta korkotukilainoja ei heru. Pankkien varainhankinta on kallista ja laina-ajat ovat lyhyet. Vuokratalorahoitus on pitkäaikaista toimintaa, joka ei näytä sopivan ainakaan ulkomailta johdettujen pankkien politiikkaan. Kun vielä vuokratalon omistaja ei ole riittävän vakaalla pohjalla, on lainapäätös helposti kielteinen.

Harjuniemen mielestä asuntorahoitukseen on saatava vakautta.

- Kun aravalainoista alettiin luopua, sanottiin kaiken asuntotuotannon saavan rahoituksensa olemassa olevilta kehittyneiltä rahoitusmarkkinoilta. Nyt tämä kanava on kuivunut. Valtiota tässä tarvitaan. Jos ei arava kelpaa, harkittakoon välimallin asuntokohteiden rahoittamiseksi valtion korkotukilainaa, joka on myytävissä pankeille tai muille sijoittajille finanssirytinän loputtua, hän sanoi.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake