PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Heinäluoma: Keskusta yritti kaapata eläkevarat

IA, 15.3.2009


SDP:n entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Eero Heinäluoma tulkitsee sunnuntain Itä-Savon ja Länsi-Savon haastattelussa, että eläkekiistassa oli kyse päähallituspuolue keskustan yrityksestä kaapata eläkevarat hallintaansa.

- Keskusta halusi saada työeläkkeet oman peukalonsa alle. Kyse oli keskustan yrityksestä toisen kerran kaapata eläkerahat. Se oli vuoden 1956 toisinto, Heinäluoma toteaa pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ideasta nostaa eläkeikä 65 vuoteen.

- Vuonna 1956 maalaisliiton (nykyinen keskusta) johtama vähemmistöhallitus konfiskoi (julisti menetetyksi) palkansaajien siihen mennessä kertyneet eläkesäästöt. Suomalaiset olivat maksaneet eläkemaksuja henkilökohtaisille tileille, joita hallinnoi Kansaneläkelaitos. Hallitus oli rahapulassa ja otti nämä rahat omat käyttöönsä.

Kansaneläkelaki muutettiin pelkäksi peruseläkkeitä antavaksi järjestelmäksi. SDP ja ay-liike tulkitsivat tämän tulonsiirroksi työntekijöiltä maaseutuväestölle ja härskinä välistävetona.

Siitä seurasi työmarkkinajärjestöjen neuvottelu ja sopimus uudesta työeläkejärjestelmästä. Pääministeri V. J. Sukselaisen maalaisliittohallitus kieltäytyi antamasta asiasta lakiesitystä eduskunnalle. Työeläkejärjestelmä toteutettiin oppositiossa olleiden demarikansanedustajien lakialoitteen pohjalta, muisteloi Heinäluoma.

– Palkansaajat ja työnantajat halusivat, että työeläkkeet eivät tule Kansaneläkelaitoksen haltuun, jotta hallitus ei voi niitä kaapata. Siksi työeläkkeitä hallinnoivat yksityiset eläkeyhtiöt.

Työeläkkeiden historiallinen tausta on Heinäluoman mielestä nähtävä käydyn eläkekiistan poliittisessa tunnelatauksessa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake