PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Virkkunen: Kansainvälisyys osaksi korkeakouluopintoja

PP, 16.3.2009


Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) kannustaa suomalaisia korkeakouluja lisäämään kansainvälistä yhteistyötä. Kaikkiin opintoihin aiotaankin sisällyttää kansainvälistymistä tukeva osio vuoteen 2015 mennessä.

- Suomalaisten opiskelijoiden kiinnostus vaihtoa kohtaan on laskenut huolestuttavasti. Tuoreessa korkeakoulujen kansainvälistymisstrategiassa on asetettu tavoitteeksi opiskelijavaihdon kaksinkertaistaminen vuoteen 2015 mennessä, Virkkunen sanoi vieraillessaan Kuopion yliopistossa maanantaina.

Kaikkiin korkeakoulututkintoihin aiotaan sisällyttää vuoteen 2015 mennessä kansainvälistymistä tukeva osio. Opintoalasta riippuen osion voisi suorittaa esimerkiksi opiskelijavaihdon tai kansainvälisen harjoittelun kautta.

Vaihtoehtoina voisivat olla myös opinnäytetyön tekeminen kansainvälisessä hankkeessa tai vieraskielisen opintokokonaisuuden suorittaminen.

- Aito kansainvälisyys tarkoittaa, että korkeakouluissa on nykyistä huomattavasti enemmän ulkomaalaisia opiskelijoita, opettajia ja tutkijoita. Nykyään suomalaisten korkeakoulujen tutkinto-opiskelijoista alle 4 prosenttia on ulkomaalaisia. Tavoitteena on saavuttaa vuoteen 2015 mennessä eurooppalainen keskiarvo, 7 prosenttia, Virkkunen sanoi.

Tutkijakouluissa ulkomaisten opiskelijoiden osuus halutaan nostaa 15 prosentista 20 prosenttiin. Myös opettajien ja tutkijoiden liikkuvuus on tarkoitus kaksinkertaistaa.

Opetusministeri Virkkusen mukaan hyvistä tuloksista tullaan jatkossa palkitsemaan.

- Kansainvälistymiseen liittyvät laskentakriteerit tulevat olemaan keskeinen osa tulevaa yliopistojen rahoitusmallia ja ammattikorkeakoulujen tuloksellisuusrahoitusta, Virkkunen sanoo.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake