PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Petteri Orpo: Ei aineksia hallituskriisiin

Kokoomusarvio: Keskusta hätääntyi kannatuksensa laskusta

REINO SUMMANEN, 16.3.2009


Keskustajohtajat hyökkäsivät viikonvaihteessa kokoomuksen kimppuun. Kummoistakaan rähinää nämä kakkosketjulaiset eivät kuitenkaan saaneet aikaiseksi - ainakaan vielä. Kokoomuksen taholta pääministeripuolueen purkaukset tulkittiin hätääntymiseksi viimeisimmistä kannatusluvuista ja niistä syntyneiden sisäisten paineiden purkaantumiseksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Petteri Orpo ihmettelee keskustapuolueen puoluesihteerin Jarmo Korhonen vaatimusta hallituksen rivien suoriksi ampumisesta.
- Mitkä rivit pitäisi ampua suoriksi ja kenen se olisi tehtävä? Hallituksen sisällä asiat ovat hyvin: pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ja varapääministeri Jyrki Kataisen (kok.), samoin kuin eduskuntaryhmien puheenjohtajien Timo Kallin (kesk.) ja Pekka Ravin (kok.) yhteistyö on sujunut hyvin.

Orpoa ei yllätä, että hyökkääjinä ovat jälleen kerran keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas ja puoluesihteeri Korhonen.
- En keksi tälle muuta selitystä kuin sen, että ainakin osassa keskustaa on hätäännytty viimeisimmistä kannatusmittauksista.

YLE:n viime viikolla Taloustutkimuksella teettämässä kannatusmittauksessa keskustan kannatus putosi hallituksen vanhuuseläkeiän alarajan korottamispäätöksen takia 1,4 prosenttiyksikköä 18,8 prosenttiin.

Sitäkin enemmän putosi kuitenkin kokoomuksen kannatus, 24,9 prosentista 22,6 prosenttiin (-2,3 %-yks.). Jos kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen olisi Korhonen, hän varmaankin haukkuisi nyt keskustan alueellistamispolitiikan lyttyyn ja vaatisi Vanhasta panemaan "hyssälöinnin" kuriin. Osansa haukuista saisi Katainen, koska valtion virastojen pakkosiirrot maakuntiin syövät kokoomuksen kannatusta pääkaupunkiseudulla.

Vanhasen johtama keskusta on hävinnyt kaikki viimeisimmät vaalit ja kunnallisvaalien jälkeisissä mittauksissa puolueen kannatus on pysytellyt sitkeästi alle 20 prosentin. Samalla pääoppositiopuolue SDP on noussut keskustan ohi toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Ei pelkoa hallituskriisistä

Orpon mukaan hallitus ei ole kriisissä, eikä kaksikon puheista - vaikka ne kohtuullisen kovia ovatkin - ole aineksia hallituskriisiksi asti.
- Hallitus toteuttaa ihan kohtuullisessa yhteisymmärryksessä ohjelmaansa, ja myös talouskriisin vaatimat uudet päätökset, kuten sosiaalitupo ja eläköitymisikien pidentämissopimus, on tehty yhdessä.

Korhonen sanoo maanantain Helsingin Sanomissa, että hallituksen ilmapiiri on kiristynyt.
- Hallituksen rivit on ammuttava suoriksi, eikä välistävetoihin ole enää varaa.

Esimerkkinä väittämistään kokoomuksen välistävedoista Korhonen mainitsee Kela-maksun poistamisen yrityksiltä ja kunnilta.

Korhonen sanoo keskustan odottaneen kohta kaksi kuukautta valtiovarainministeriöstä tietoa maksun poistosta aiheutuneen miljardin euron aukon täyttämisestä. Tuskinpa Korhonenkaan on voinut välttyä tiedolta, jonka mukaan hallitus päättää maaliskuun lopun kehysriihessään maksun kattamisesta pääasiassa yritysten energiaverojen korottamisella.

Rantakankaan väitettä, jonka mukaan keskusta joutuisi nyt kantamaan yksin vastuun työmarkkinajärjestöjen ja niitä myötäilevien poliittisten voiminen (kokoomus ja SDP) ulkopuolelle jäävistä kansalaista, Orpo pitää lähinnä höpötyksenä.

Keskusta purkaa paineitaan

Tujusen Helsingin Sanomille lausuman mukaan keskustalaisten arvostelu kokoomusta kohtaan ei johdu niinkään hallitusyhteistyön ongelmista kuin keskustan sisäisestä tilanteesta.
- Tässä ehkä on enemmän kyse keskustan sisäisten paineiden purkautumisesta, joka on ihan inhimillistä.

Hänen mukaansa kokoomus suhtautuu vakavasti hallituskumppanin suunnalta tulevaan palautteeseen.
- Meillä on ollut hyvä yhteistyö keskustan kanssa ja haluamme jatkaa sitä.

Tujusenkin mielestä hallituksen rivit ovat jo nyt suorassa.
- En ole valmis tunnistamaan Korhosen väitettä siitä, että hallituspuolueiden riveistä olisi ollut irtiottoja. Ennen kaikkea koen, että jos tällaista ilmaa olisi olemassa, on sitten pääministeri Matti Vanhasen ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen asia käydä tätä pelisääntökeskustelua.

Vanhanen hävisi vain taistelun

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, etteivät Korhonen ja Rantakangas lue puolueensa pää-äänenkannattajaa Suomenmaata. Sen pääkirjoituksen mukaan Vanhanen ehkä hävisi eläkekiistassa taistelun, mutta ei sotaa.
- Kun savu taistelukentältä hälvenee, tämä ehkä huomataan.

Kirjoituksen mukaan poliitikkojen ja yhteiskunnallisten johtajien ylivoimaisesti tärkein tehtävä on hoitaa asioita, eikä loistaa julkisuudessa tai hamuilla arvovaltamitaleja.
- Tässä katsannossa eläke-episodin voittajat olivat hallitus – etunenässään pääministeri Matti Vanhanen – sekä työmarkkinoiden johtajat. He rohkenivat kantaa vastuuta.

Suomenmaan päätoimittaja on Vanhasen entinen pitkäaikaisen avustaja ja luottomies Timo Laaninen.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake