PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Puolan ex-pääministeri tähyää europarlamentin johtoon

PETE PAKARINEN, 16.3.2009


Puolan entinen pääministeri Jerzy Buzek on ehdolla europarlamentin seuraavaksi puhemieheksi kesän vaalien jälkeen. Hänen kanssaan parlamentin suurimmassa ryhmässä, EPP-ED:ssä paikasta kisaa italialainen Mario Mauro.

Parlamentin nykyisen puhemiehen, saksalaisen Hans-Gert Pötteringin kausi parlamentin johdossa näyttää päättyvän kesäkuun vaaleihin. Keskusta-oikeistolaisen EPP-ED:n saksalaisryhmästä on kuultu jo jonkin aikaa huhuja, että ryhmä ei halua parlamentin puhemiehen paikkaa osakseen.

Taustalla haluttomuuteen on pisteytysjärjestelmä, jota noudatetaan jaettaessa puolueryhmän sisällä parlamentin luottamuspaikkoja kansallisille ryhmille. Puhemiehen paikka on niin arvokas, että se syö leijonanosan saksalaisten pistepotista ja vie näin muilta mahdollisuudet muun muassa merkittäviin valiokuntien johtotehtäviin.

Jos EPP-ED säilyy vaaleissa suurimpana ryhmänä, kuten varsin todennäköiseltä näyttää, on sillä hyvät mahdollisuudet pitää myös puhemiehen paikka itsellään.

Vuonna 1961 syntynyt Mauro tällä hetkellä yksi Euroopan parlamentin 14 puhemiehestä. Europarlamentissa hän on ollut vuodesta 1999 alkaen. Buzek on puolestaan toiminut Puolan pääministerinä 1997-2001 ja hänet valittiin vuonna 2004 europarlamenttiin maansa ennätysäänimäärällä ilman mainittavaa vaalikampanjaa. Buzek on syntynyt vuonna 1940.

Daul totesi maanantaina EPP-ED:n johdon kokouksessa myös, että on itse kiinnostunut jatkamaan ryhmänsä puheenjohtajana.

Daulia pidetään sovittelevana ja helposti lähestyttävänä henkilönä, mitkä avut ovat yleensä avuksi suuressa ryhmässä, jossa puheenjohtaja joutuu luovimaan eri näkökulmien välillä. Toisaalta ranskalaisen kielialueen ulkopuolella karsastetaan sitä, että hän ei puhu englantia.

Daulin mahdollisuuksiin vaikuttaa kuitenkin käytännössä eniten kansallinen kaupankäynti, kuten se, millä tavoin saksalaiset arvioivat omia tavoitteitaan uudessa tilanteessa. Ryhmät jakavat paikkansa pian vaalien jälkeen. EPP-ED kokoontuu suljettujen ovien taakse Ateenaan kesä-heinäkuun vaihteessa tekemään omat päätöksensä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake