PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Mäenpään nollalinja ei kelpaa liittojohtajille

IA, 17.3.2009


Useat STTK:n jäsenliitot torjuvat keskusjärjestönsä puheenjohtajan Mikko Mäenpään (sd.) esitykset hyvin maltillisesta palkkaratkaisusta. Mäenpää sanoi maanantaina Ylelle olevansa valmis keskustelemaan jopa palkankorotusten nollalinjasta.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki (kesk.) tyrmää Mäenpään esityksen kolmivuotisesta palkkaratkaisusta ja nollalinjasta suoralta kädeltä.

Palomäen mukaan tarvitaan ehdottomasti toisenlaisia ratkaisuja.
- Tarvitaan kaksivuotinen sopimus ja palkankorotukset, jotta vahvistetaan ostovoimaa ja työllisyyttä, hän sanoo.

Palomäki toteaa, että viime sopimuskaudella on saatu hyvälle alulle hoitohenkilöstön palkkaremontti samapalkkaisuusohjelmalla. Kunnat ja valtiovalta ovat sitoutuneet samapalkkaisuuden edistämiseen.
- Palkankorotuksia tarvitaan tämän palkkapolitiikan jatkamiseksi.

Palomäen mielestä valtiovallan on ohjattava lisää rahoitusta kunnille korottamalla valtionosuuksia ja kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta.
- Tämä on mahdollista, kun valtiovalta luopuu suurituloisille suunnattavista tuloveron kevennyksistä ja ohjaa nämäkin varat kunnille, Palomäki räknää.

Myös Toimihenkilöunioni torjuu nollalinjan. Palkkojen jäädyttäminen ei puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) mukaan pelasta kansantaloutta tai yrityksiä.

"Yksityisajattelua"

Niin ikään Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty sanoutuu irti STTK:n puheenjohtaja Mäenpään "yksinajattelusta".

Jytyn puheenjohtaja Merja Ailus (sit.) korostaa, että Jytyllä on parhaillaan meneillään sopimuskierrosta silmällä pitäen jäsenkysely, jonka tulosten pohjalta peilataan jäsenistön sopimustavoitteita.

- Sopimuskyselyn pohjalta tehdään myös seuraavaa neuvottelukierrosta koskevat ratkaisut. Nykyinen sopimus on voimassa ensi vuoden tammikuun loppuun saakka. Sitä kuinka pitkäksi seuraava sopimusjakso muodostuu, ei ratkaista huutoäänestyksellä. Hallitus on myös korostanut kotimaisen kulutuksen merkitystä taistelussa taantumaan vastaan. Taloustilanne huomioiden kohtuullisen kulutuskysynnän vahvistamiseksi tarvitaan maltillisia palkankorotuksia, hän sanoo.

Ailus tähdentää, että uuden sopimusratkaisun pitää edistää naisten ja miesten välisten palkkaerojen kaventamista työmarkkinoilla. Nykyisen taantuman aikaan henkilöstöpoliittisesta näkökulmasta olisi Ailuksen mukaan myös olennaista huomata, että vaikka kuntien tulopohja putoaisi kuinka paljon, kuntalaisten palvelujen kysyntä ei laske.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake