PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Parjanne: Kuntatalous heikkenee ennakoitua nopeammin

IA, 17.3.2009


Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne varoittelee kuntatalouden heikkenevän vielä nopeammin kuin vielä alkuvuodesta arvioitiin. Kansalaisten peruspalvelujen turvaamiseksi tarvitaan hänen mukaana konkreettisia rahoituspäätöksiä hallituksen kehysriihestä.

Kuntaliitto laati runsas kuukausi sitten kuntapalveluiden pelastusohjelman. Siinä verotuksen tuoton arvioitiin kääntyvän pari kolme prosenttia negatiiviseksi viime vuoden yli seitsemän prosentin nousun tasolta. Nyt viimeisimmät tiedot kertovat tilanteen heikkenevän tuota arviota nopeammin.

- Kun menojen kasvua ei ole mahdollista pysäyttää, kuntien vuosikate saattaa heikentyä yli miljardin viime vuoden tilinpäätöksestä. Tämä korostaa pelastusohjelman toimenpiteiden kiireellistä toteuttamista, Parjanne sanoi tiistaina Tampereella.

Kuntaliitto ja valtio ovat ottaneet tavoitteeksi kunnallisten palveluiden toimintakyvyn turvaamisen laman aikana. Hallitus antoi politiikkariihessään tukea pelastusohjelman ehdotuksille. Käytännön päätöksiä odotetaan hallituksen kehysriihestä ja lähivuosien peruspalveluohjelmasta.

Kuntaliiton toimitusjohtaja kiirehtii lisärahoitusta palveluihin etupainotteisesti.

- Ei ole mahdollista jäädä odottamaan maltillisen palkkaratkaisun syntymistä tai tuottavuusohjelman vaikutuksia. Toki kaikkia tuottavuutta lisääviä toimia tarvitaan, mutta ne vaikuttavat hitaammin – ja samalla pysyvämmin kuin nopea lisärahoitus, joka hallituksen mukaan olisi tilapäistä, Parjanne totesi.

- Valtion viesti on ollut, ettei palveluita leikata. Tosiasiassa monissa kunnissa laaditaan jo sopeutumis- ja jopa leikkauslistoja. Nykyisten näkymien valossa ja rahoituksella kunnat joutuvatkin väistämättä leikkausten, verojen korotusten ja lisävelkaantumisen tielle.

- Nyt on vihdoin korkea aika päättää, ettei kunnille kerta kaikkiaan enää ole varaa langettaa uusia tehtäviä, Parjanne painottaa ja toteaa, että pikemminkin on lähdettävä arvioimaan nykyistä velvoitekuormaa ja aloitettava sen purkaminen tuottavuuden esteenä olevista normeista.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake