PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

SAK: Vanhempainvapaa pidemmäksi

IA, 18.3.2009


Mikäli naisia kaivataan mukaan työllisyystalkoisiin, pitää perhevapaajärjestelmää muuttaa joustavammaksi, sanoo SAK.

SAK huomauttaa keskiviikkoisessa kannanotossaan, että työikäisten naisten työllisyysaste on merkittävästi miehiä pienempi ja että työ- ja perhe-elämän yhteen sovittaminen ratkaistaan usein siten, että äiti jää kotiin.

– Toistaiseksi Suomessa valinta on muihin maihin verrattuna poikkeuksellisen ehdoton: joko työ tai perhe, SAK:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Katja Veirto toteaa.

SAK:n tavoitteena perhevapaiden uudistamisessa ovat joustavat, erilaisiin elämän- ja työtilanteisiin sopivat ratkaisut. Myös vanhempainrahakautta olisi pidennettävä ainakin siihen saakka, kunnes lapsi täyttää vuoden. Samalla pitää parantaa edellytyksiä pienten lasten vanhempien lyhennettyyn työaikaan sekä kehittää osittaista hoitorahaa.

Tällä hetkellä perhevapaiden joustoja voivat hyödyntää parhaiten vakinaisissa työsuhteissa olevat. Pätkätyöläisten asema on hankalampi.

– Suurin ongelma perhevapaiden jakautumisen kannalta on, ettei äideillä useinkaan ole työsuhdetta, johon palata, Veirto huomauttaa.

– Pitäisi myös tutkia, onko perhevapaiden käyttöön ja etuisuuksiin liittyviä käytännöissä muitakin jäykkyyksiä, jotka ohjaavat perhevapaita äideille.

SAK:n kantana on, että vanhemmuuden kulut tulisi jakaa tasan työnantajien kesken.

Perhevapaiden tasaisempaa jakautumista voidaan edistää myös työpaikoilla. Tasa-arvosuunnitelman tehneillä työpaikoilla isiä on kannustettu pitämään perhevapaita. Lakisääteinen suunnitelma tosin puuttuu joka kolmannelta työpaikalta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake