PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Verolinjauksista kunnille satojen miljoonien potti

RS, 19.3.2009


Hallituksen päätös nostaa kiinteistöveron ylärajaa ja jakaa yhteisöveron tuotto uudella tavalla vahvistaa kuntien taloutta sadoilla miljoonilla eurolla.

Läheskään kaikki kunnat eivät kerää kiinteistöveroa lain sallimaan ylärajaan asti.

- Jos kaikki kunnat nostaisivat yleisen kiinteistöveron nykyään mahdolliselle ylärajalle [yhteen prosenttiin], se kerryttäisi kuntien kassoja vajaalla 195 miljoonalla eurolla, valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo Helsingin Sanomille.

Kiinteistöveron tuotto kunnille oli viime vuonna 930 miljoonaa euroa. Tänä vuonna Kuntaliitto arvioi veron tuottavan 970 miljoonaa.

- Jos kaikki kunnat nostaisivat vakituisen asuinrakennuksen veroprosentin nyt mahdolliselle ylärajalle eli 0,5:een, se kerryttäisi 186 miljoonaa, Katainen laskee.

Hän huomauttaa, että veroa ei ole pakko nostaa vaan kunnat voivat halutessaan käyttää "kiinteistöveroa nykyistä laajemmin".

Toinen kuntatalouden vahvistamiseen tähtäävä päätös on yhteisöverotuoton uusjako. Kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.) on esittänyt kunnille 32 prosenttia veron tuotosta.

- Prosenttiosuus on vielä auki, mutta ei se varmaan hyvin kauas tuosta tule heittämään, Katainen sanoo.

Kymmenen prosenttiyksikön osuuden noston jälkeen kunnat saisivat noin 450 miljoonaa enemmän kuin nyt. Hallituksen politiikkariihen päätöksen mukaan jako-osuuden muutos on määräaikainen.

Katainen muistuttaa, että Kela-maksun poistaminen säästää myös kuntien työvoimakustannuksissa noin 250 miljoonaa euroa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake