PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Vatanen: Greenpeace hirttää Lapin vihreään pajunköyteen

IKK, 14.4.2005


Euroopan parlamentin jäsen Ari Vatanen (kok.) pitää Greenpeacen ja sen suomalaisten liittolaisten Luonnonsuojeluliiton, Luonto-Liiton ja WWF:n metsäkampanjaa Lapissa täysin kestämättömänä. Inarissa torstaina vierailleen Vatasen mukaan on käsittämätöntä, että kansainvälisellä painostuksella, kiristyksellä ja suoranaisilla valheilla ajetaan ihmisiä ahdinkoon yrittämällä lopettaa kannattava metsätalous.

- Jos nyt pysäytyksissä oleva 92 000 hehtaarin alue suojellaan, yksi elinkeino loppuu täältä, vaikka Greenpeacella ei edes ole mitään mandaattia suomalaiseen metsäkeskusteluun, Vatanen varoitti.

Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva, Ranskasta valittu europarlamentaarikko sanoo tuntevansa perinpohjin sekä metsätyön että metsätalouden merkityksen Lapille ja Suomelle. Hän hoitaa metsiään aktiivisesti niin Tuupovaarassa kuin Provencessa.

"Ranskasta lähtisivät kuin hauki rannasta"

Vatanen vertasi metsäkiistaa tilanteeseen, jossa suomalaiset kettutytöt TV-kameroineen leiriytyisivät Bordeaux'n viinitilalle ja kertoisivat miten ranskalaisten pitäisi hoitaa elinkeinoaan.
- Heille tulisi sieltä lähtö kuin hauelta rannasta, Vatanen sanoo suoraan.

Vatasen mukaan Greenpeace on jo aikaisemmin kiristänyt metsäteollisuutta vaatimalla boikottia viidelle pohjoisimmalle paperi- ja sellutehtaalle.
- Tämä lähes romuttaisi koko Pohjois-Suomen elinkeinoelämän. Greenpeace käyttää sumeilematta pohjoissuomalaisia ja metsänhoitoamme kynnysmattonaan, Vatanen puuskahtaa sanoen, ettei Greenpeacen metsämuseoinnilla ole kansan tukea.

Kahden sertifioinnin välinen kiista

Hän muistuttaa kysymyksessä olevan kahden eri metsien sertifiointijärjestelmän välinen kilpailu. 70 prosenttia eurooppalaisista ja 95 prosenttia Suomen metsistä on sertifioitu tällä hetkellä johtavan PEFC –merkin alle. Luontojärjestöt taas ovat itse kehittäneet FSC-järjestelmän, joka painottaa suojelu- ja eliölajivaatimuksia, sekä alkuperäiskansojen kysymyksiä. FSC:llä on Suomessa sertifioitu vain 92 hehtaaria.

- FSC:n avulla järjestöt saisivat lisää vaikutusvaltaa talousmetsiin, ja miljoonien eurooppalaisten kuluttajien taluttamiseen, Vatanen sanoo.

Vatasen mukaan järjestöt haluavat kampanjallaan saada kaikki Suomen valtionmetsät ja muut yhteisömetsät oman sertifiointinsa alle ja näin yhä lisää suojelualaa sekä sertifioinnista kertyvät rahat.

- Suomi on metsien suurvalta. Mikäli meillä otetaan laajasti käyttöön FSC, järjestöt vyöryttävät sen laajalti koko Euroopan metsiin, Vatanen epäilee.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake