PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Kuluttajien luottamus edelleen heikkoa

HJ, 26.2.2009


Kuluttajien luottamus talouteen oli Tilastokeskuksen mukaan edelleen heikko helmikuussa. Odotukset Suomen taloudesta ja työttömyydestä olivat synkät.

Lisäksi työttömyyden osumista myös omalle kohdalle pelättiin helmikuussa yhä enemmän.

Kuluttajat arvioivat kuitenkin säästämismahdollisuutensa edelleen hyviksi, ja oman talouden suhteen riitti hieman optimismia.

Kuluttajien näkemykset ajankohdan otollisuudesta lainanotolle paranivat säästämisen kustannuksella, ja keskimääräinen inflaatio-odotus oli aiempaa alempi.

Kuluttajien luottamusindikaattorin lukuja

Tilastokeskuksen mittaaman luottamusindikaattorin saldoluku oli helmikuussa -3,9. Tammikuussa luku oli samoin -3,9, mutta viime vuoden helmikuussa luku oli 10,1. Luku saadaan vähentämällä myönteisten vastausten prosenttiosuudesta kielteisten vastausten prosenttiosuus.

26 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. 46 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Vastaavat osuudet olivat tammikuussa 22 ja 48 prosenttia ja vuosi sitten 15 ja 36 prosenttia.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti helmikuussa 21 prosenttia kuluttajista, kun taas 15 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa. Vuosi sitten nämä osuudet olivat 29 ja 13 prosenttia.

7 prosenttia odotti helmikuussa, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana, ja 80 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän. Vastaavat osuudet olivat vuosi sitten 29 ja 39 prosenttia.

Kuluttajat ennustivat helmikuussa, että kuluttajahinnat nousevat 1,8 prosenttia seuraavien 12 kuukauden aikana. Vastaava lukema oli tammikuussa 2,0 prosenttia ja korkeimmillaan viime kesäkuussa 4,6 prosenttia.

Helmikuussa 54 prosenttia kuluttajista piti ajankohtaa hyvänä säästämiselle. Kuukautta aiemmin näin ajatteli 61 prosenttia ja vuosi sitten 78 prosenttia kuluttajista. Kotitalouksista 65 prosentilla oli jäänyt rahaa säästöön, ja 78 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana

Lainan ottamisen arvioi helmikuussa kannattavaksi 51 prosenttia kuluttajista. Alimmillaan lokakuussa osuus oli vain 13 prosenttia. Helmikuussa aiempaa selvästi useampi eli 15 prosenttia kotitalouksista suunnitteli ottavansa lainaa vuoden sisällä.

------------------------

Lue myös:

Teollisuuden luottamuksen romahdus ei enää jatkunut

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake