PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Teollisuuden luottamuksen romahdus ei enää jatkunut

HJ, 26.2.2009


Teollisuuden luottamuksen poikkeuksellisen raju lasku päättyi Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan helmikuussa, mutta luottamusindikaattori jäi erittäin matalalle tasolle. Rakennusalalla kävi luottamukselle samoin, mutta palvelualoilla luottamus jatkoi vielä helmikuussakin nopeaa laskua.

Teollisuuden tilauskannan kuvattiin supistuneen yhä, ja tuotanto-odotukset ovat edelliskuun tavoin hyvin heikot. Varastot kääntyivät selvään laskuun, mutta ovat yhä tavanomaista suuremmat.

Myös rakentamisessa luottamuksen pudotus pysähtyi. Luottamusindikaattori on kuitenkin teollisuuden tavoin lähellä kaikkien aikojen matalinta lukemaa. Tilauskanta on selvästi tavanomaista niukempi, ja työvoimaa arvioidaan vähennettävän selvästi.

Muista toimialoista poiketen palveluyritysten luottamusindikaattori jatkoi vielä selvässä laskussa. Myynnin kasvu päättyi, ja myyntiodotukset lähikuukausille ovat heikenneet lisää. Yritykset kuvaavat suhdannetilannettaan selvästi tavanomaista heikommaksi.

EK:n indikaattorin saldolukuja

Teollisuus: helmikuun saldoluku on -36 ja tammikuun tarkistettu lukema myös -36.

Rakentaminen: lukema on helmikuussa -56, kun se tammikuussa oli -58.

Palvelut: indikaattori putosi -22 pisteeseen, kun tammikuun tarkistettu saldoluku oli -13. Tämänhetkinen taso on kyselyn historian heikoin.

Saldoluvut lasketaan vähentämällä yritysjohtajien myönteisten vastauksien osuuksista kielteiset.

--------------

Lue myös:

Kuluttajien luottamus edelleen heikkoa

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake