PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Selvitysmies: Talous- ja velkaneuvonta oikeusaputoimistoihin

IA, 26.2.2009


Talous- ja velkaneuvonta tulisi siirtää valtion oikeusaputoimistoihin omaksi toiminnokseen oikeusavun ja holhoustoimen edunvalvonnan rinnalle, ehdottaa neuvonnan toimivuutta arvioinut selvitysmies, oikeustieteen tohtori Kirsti Rissanen työministeri Tarja Cronbergille (vihr.) torstaina luovuttamassaan raportissa.

Vastuu talous- ja velkaneuvonnan kehittämisestä sekä toiminnan ohjaus, johto ja valvonta pitäisi Rissasen mukaan siirtää oikeusministeriölle. Hän esittää, että valtion täytyy osoittaa riittävä määräraha talous- ja velkaneuvonnan kustannuksiin sekä erikseen kertainvestointiin, joka tarvitaan neuvonnan asianhallintajärjestelmän kehittämiseen ja käyttöönottoon.

Nykyjärjestelmän ongelmina Rissanen pitää valtion rahoituksen riittämättömyyttä ja tapaa, jolla se hoidetaan. Talous- ja velkaneuvonnan nykyistä hajanaista ja epätasaista organisointia hän ei myöskään pidä onnistuneena.

- Järjestelmän moniportaisuus aiheuttaa päällekkäistä hallintoa ja runsaasti raportointia. Asiakkaat eivät ole yhdenvertaisessa asemassa talous- ja velka-neuvonnan saatavuuden ja laadun suhteen. Myös neuvojien työolosuhteissa ja palkkauksessa on suuria eroja, Rissanen toteaa.

Hän ehdottaa, että nykyisen noin 4,7 miljoonan euron määrärahaa korotetaan 2,4 miljoonalla eurolla kuntien maksettavana olevien kustannusten kattamiseksi ja että talous- ja velkaneuvonnan toimintaperiaatteita ja työtapoja koskeva kehitystyö laajennetaan valtakunnalliseksi projektiksi. Myös taloudenhallinnan neuvottelukunnan toimintaa pitäisi Rissasen mukaan vahvistaa ja sosiaalinen luototuksen käyttöä lisätä.

- Hallitus on lisätalousarvioesityksessään ehdottanut talous- ja velkaneuvontaan lisämäärärahaa 1,5 miljoonaa euroa. Niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä on kannustettava hakemaan neuvoja ja apua velkaantumisongelmiensa ratkaisemiseen niin varhain kuin mahdollista, totesi Cronberg selvityksen luovutustilaisuudessa.

Arviot alkaneen taantuman pitkittymisestä ennakoivat työttömyyden kasvavan ja omaisuuden arvojen laskevan, mikä on omiaan lisäämään kotitalouksien velkaongelmia. Talous- ja velkaneuvonnan jonot ovat jo kasvaneet ja puhelimitse tapahtuneiden yhteydenottojen määrä merkittävästi lisääntynyt. Yleinen havainto talous- ja velkaneuvonnassa on se, että asiakkaat kääntyvät neuvonnan puoleen aivan liian myöhään.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake