PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Olut ei maistunut entiseen tahtiin

RUOKATIETO-IA, 26.2.2009


Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten oluen myynti kotimaassa laski viime vuonna 2,1 prosenttia. Olutta, siideriä, long drink -juomia, kivennäisvesiä ja virvoitusjuomia kulutettiin yhteensä 2,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vain long drink -juomien myynti kasvoi.

Kotimaista olutta myytiin viime vuonna yli 417 miljoonaa litraa, kertoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten myyntitilastot. Edelliseen vuoteen verrattuna laskua oli liki yhdeksän miljoonaa litraa. Lähes 80 prosenttia oluesta myytiin vähittäiskaupan kautta. Ravintolamyynnin osuus oli vajaat 18 ja Alkon 2,6 prosenttia.

Panimoliiton jäsenyritykset myivät 37,4 miljoonaa litraa siideriä. Siiderimyynti laski 9,1 prosenttia. Long drink -juomien myynti ylitti niukasti siiderimyynnin, kun niiden myynti nousi 38 miljoonaan litraan.

Sokerittomien virvoitusjuomien osuus virvoitusjuomamyynnistä kasvoi. Jo reilu kolmannes myynnistä oli sokerittomia juomia. Virvoitusjuomia myytiin yhteensä 270 miljoonaa litraa ja kivennäisvesiä 64,4 miljoonaa litraa. Virvoitusjuomamyynti laski edellisvuodesta noin kolme ja kivennäisvesimyynti 6,3 prosenttia.

Panimoliitto: Alkoholiveron korotukset suuri riski

Panimojuomien veroja korotettiin kymmenen prosenttia sekä vuoden 2008 että 2009 alussa.

- Alkoholiverojen korotus ja kiristyvä taloustilanne ovat vaikuttaneet juomien myyntiin, toteaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

Hallitus esitti vaalikauden välitarkastelun yhteydessä jälleen uusia alkoholiveron korotuksia. Panimoliitto huomauttaa, että Suomen olutvero on jo nyt EU:n korkein ja lähes viisinkertainen Viroon verrattuna. Julkisuudessa esillä olleet uudet alkoholiveron korotukset kasvattavat liiton mukaan Suomen ja Viron välisen verotasojen eron sietämättömäksi.

Nämä tekijät lisäävät merkittävästi matkustajatuonnin räjähtämisen riskiä, Panimoliitto ennakoi. Yhä lisääntyvä Viron matkailu siirtää myös muuta kulutuskysyntää ja palveluiden käyttöä Suomesta Viroon.

- Torjumme Viron kansantalouden taantumaa suomalaisten työn kustannuksella. Hallituksen tulee purkaa nopeasti alkoholiveron korotukset, mikäli ne saavat aikaan markkinahäiriöitä, vaatii Jaatinen.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake