PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Finnveralle ennätysmäiset rahoitusmahdollisuudet

IA, 26.2.2009


Valtioneuvosto hyväksyi torstaina lakiesitykset Finnveran luotto- ja takausmahdollisuuksien sekä vientitakuiden lisäämisestä ja teki päätöksen suhdannelainojen käyttöönotosta. Lisäksi valtioneuvosto päätti muuttaa luotto- ja takaustappioiden osittaisesta korvaamisesta annettua päätöstä.

Päätös lisää Finnveran mahdollisuuksia kotimaisten yritysten rahoittamiseksi. Erityisesti halutaan parantaa pk-yritysten vaikeutunutta rahoitustilannetta ja näin lieventää kansainvälisen rahoituskriisin vaikutusta. Lakiesitykset annetaan eduskunnalle perjantaina.

Valtion erityisrahoitusyhtiön, Finnveran luotto- ja takaustoiminnasta annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi niin, että kotimaisen rahoituksen myöntämisvaltuuden ylärajaa nostettaisiin 3,2 miljardista 4,2 miljardiin euroon.

Finnveran rahoituksen määrää joudutaan lisäämään nykyisen kansainvälisen rahoitusmarkkinoiden häiriötilan ja sitä seuranneen taloudellisen taantuman vuoksi.

Valtioneuvosto päätti lisätä Finnveran mahdollisuuksia kotimaisten yritysten rahoittamiseen suhdannelainojen ja -takausten avulla. Kohteena ovat yritykset, joiden kannattavuus tai maksuvalmius on heikentynyt rahoituskriisiä seuranneen taloudellisen laskusuhdanteen takia. Näillä yrityksillä arvioidaan kuitenkin olevan edellytykset kannattavaan toimintaan suhdannetilanteen parannuttua.

Suhdannelainojen ja -takauksien myöntämistä koskeva laki on määräaikainen ja voimassa vuoden 2011 loppuun asti.

Suhdannelainoja ja takauksia arvioidaan myönnettävän vuosina 2009–2011 yhteensä 900 miljoonalla ja vuosittain noin 300 miljoonalla eurolla.

Vientiyritysten rahoitusta helpotetaan

Valtion vientitakuista annettua lakia ehdotetaan puolestaan muutettavaksi siten, että valtion vientitakuiden ja suojautumisjärjestelyjen kokonaisvaltuutta korotettaisiin 10 miljardista 12,5 miljardiin euroon.

Esityksen tarkoituksena on saada vientitakuiden osalta riittävät valtuudet viennin rahoittamiseen kilpailukykyisin ehdoin. Esityksellä pyritään varmistamaan viennin rahoituksen jatkuvuus rahoituskriisin aikana.

Tarkoitus on myös säilyttää suomalaisten vientiyritysten kilpailukyky muihin maihin verraten ja siten turvata vientiteollisuuden työpaikkoja ja vähentää lomautuksia ja irtisanomisia.

Hallituksen vuoden 2009 ensimmäinen lisätalousarvioesitys sisältää 1,25 miljardin euron määrärahan lisäyksen ja 2,5 miljardin valtuuden lisäyksen jälleenrahoitusluottojen myöntämiseen. Koska näiden luottojen myöntämiseen liittyy vientitakuupakko, joudutaan vientitakuiden myöntämisen enimmäisrajaa nostamaan vastaavasti 2,5 miljardilla eurolla 12,5 miljardiin euroon.

Lakien on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2009.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake