PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Finanssialan keskusliitto tukee suosituksia valvonnan tehostamisesta

IA, 26.2.2009


Finanssialan keskusliitto (FK) pitää eurooppalaisen finanssivalvonnan tehostamista tarpeellisena ja tukee siihen tähtäävää esitystä, joka on laadittu EU:n komission toimeksiannosta Jacques de Larosièren johtamassa korkean tason työryhmässä.

Esitys tähtää EU-tason valvontajärjestelmään, joka kattaisi pankki-, vakuutus- ja arvopaperialojen valvonnan.

- Euroopan vakuutus-, pankki- ja arvopaperivalvojien komiteat (CEIOPS, CEBS ja CESR) tulisi mahdollisimman nopeasti yhdistää eurooppalaiseksi viranomaiseksi, sanoo FK:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Hänen mukaansa päivittäiseen operatiiviseen valvontaan tarvitaan kuitenkin myös jatkossa kansalliset toimijat, jotka olisivat osa eurooppalaista järjestelmää.

- Käytännön päivittäistä valvontaa ei voi toteuttaa etätyönä, vaikka järjestelmä onkin eurooppalainen, Kauppi sanoo.

Hän huomauttaa, että finanssimarkkinat ja niiden toimijat ovat kansainvälisiä, mutta valvontajärjestelmä rakentuu nykyään perustaltaan kansallisten valvojien varaan. Yhteistyötä valvojien kesken on jo kehitetty monilta osin, mutta Kaupin mukaan tulokset eivät ole olleet riittäviä.

- Tavoitteena tulee olla finanssialan yhteismarkkinoita tukeva eurooppalainen valvontarakennelma. Tulevassa järjestelmässä vakavaraisuusvalvonnan tulee olla yhdenmukaista eri maissa ja sen tulee olla oikeassa suhteessa systeemiriskiin nähden, Kauppi sanoo.

Hänen mukaansa Suomen finanssialan kannalta on erityisen tärkeää kehittää valvontaa niin, ettei se tuota kilpailuasetelmaan vääristymiä tai haittaa sisämarkkinoiden toimintaa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake