PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

BKT laski 2,4 prosenttia loka-joulukuussa

Suomen talous on ajautunut taantumaan

HJ, 27.2.2009


Suomi ajautui Tilastokeskuksen mukaan taantumaan viime vuoden lopulla. Bruttokansantuote alkoi tarkennettujen tietojen mukaan laskea jo heinä-syyskuussa, ja ennakkotietojen mukaan lasku syveni selvästi loka-joulukuussa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan loka-joulukuussa vuodentakaisesta 2,4 prosenttia. Edellisestä vuosineljänneksestä BKT laski loka-joulukuussa 1,3 prosenttia.

Lisäksi Tilastokeskus on saanut valmiiksi tarkemmat tilastoluvut heinä-syyskuulta. Niiden mukaan BKT kasvoi heinä-syyskuussa vuodentakaisesta 1,4 prosenttia, mutta laski edellisestä vuosineljänneksestä 0,3 prosenttia.

Jos taantuman määritelmänä käytetään BKT:n laskua kahden peräkkäisen vuosineljänneksen aikana, on Suomen kansantalous nyt Tilastokeskuksen mukaan taantumassa.

Koko vuoden kasvu jäi kituliaaksi

Bruttokansantuote kasvoi ennakkotietojen mukaan kaikkiaan viime vuonna 0,9 prosenttia 186 miljardiin euroon. Näin hidasta kasvu ei ole ollut Suomessa kertaakaan 90-luvun alussa koetun laman jälkeen.

Tuotannon kasvu oli viime vuonna kulutuksen ja investointien varassa. Kulutuksen volyymi kasvoi 1,9 prosenttia ja investoinnit yhden prosentin. Viennin volyymi sen sijaan väheni 1,1 prosenttia ja tuonnin volyymi 1,3 prosenttia.

Yritysten investoinnit vielä kasvoivat viime vuonna, mutta voitot pienentyivät viime kesänä alkaneen talouskriisin takia. Yritysten rahoitusylijäämä pieneni 1,7 miljardiin euroon. Julkisyhteisöjen ylijäämä oli vielä viime vuonna lähes 8 miljardia euroa.

Kotitalouksien reaalitulot kasvoivat keskimäärin 2,7 prosenttia. Palkkatulot kasvoivat nimellisesti yli 7 prosenttia ja sosiaalietuudet vajaat 4 prosenttia, mutta yrittäjätulot alenivat yli 5 prosenttia. Kotitalouksien rahoitusalijäämä oli 4,5 miljardia euroa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake