PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Putin ei halua palata pääomakontrolliin

EH, 27.2.2009


Venäjän pääministeri Vladimir Putin vastustaa valtion puuttumista pääomavirtoihin ruplan puolustamiseksi. Putinin otti kantaa asiaan perjantaina reaktiona yhä äänekkäämpiin vaatimuksiin, että hallituksen olisi ryhdyttävä rajoittamaan pääoman vientiä maasta. Putin sanoi, että keskuspankin ei pidä olla riippuvainen politiikasta.

Pääomien sääntely olisi teoriassa mahdollista, mutta se merkitsisi hyvästejä kunnianhimoiselle suunnitelmalle tehdä ruplasta vaihtokelpoinen valuutta, Putin sanoi valtaa pitävän Yhdistynyt Venäjä-puolueen pitkäaikaisille jäsenille. Sitä etua olisi sääli menettää, hän sanoi. Kriisi menee ohi ja meidän on luotava pohjaa tulevaisuuden talouskehitykselle, hän korosti.

Tämä oli ensimmäinen virallinen kannanotto Venäjällä koveneviin vaatimuksiin palata vanhaan sääntelyyn oman valuutan puolustamiseksi sen jälkeen kun Venäjän asteettainen ruplan devalvoiminen on johtanut 200 miljardin dollarin häviämiseen maan valuuttavarannosta.

Venäjän keskuspankki on käyttänyt jopa 10 miljardia dollaria viikossa ruplan puolustamiseen, koska rupla on joutunut valuuttaspekulanttien mielenkiinnon kohteeksi. Ruplaa vastaan sijoittamalla on pystynyt saamaan jopa 67 prosentin voittoja.

Ekonomistien mukaan triljoonia ruplia on muutettu kovaksi valuutaksi ja jemmattu salaisille valuuttatileille sen sijaan, että niitä olisi sijoitettu reaalitalouteen. Siksi ei ole selväää käsitystä, kuinka paljon valuuttaa on virrannut ulkomaille.

Putinin lähipiiriin kuuluva Venäjän valtionrautateiden johtaja Vladimir Yakunin ja parlamentin ylähuoneen puhemies Sergei Mironov ovat vaatineet valvontaa estämään vielä suurempaa valuuttapakoa.

Putin kuitenkin puolusti perjantaina keskuspankin devalvaatioita. -Mielestäni toimimme ainoalla oikealla tavalla, hän sanoi lisäten, että elokuussa 1998 tehty jyrkkä devalvaatio, kun rupla putosi 70 prosenttia, oli "tuhonnut ihmisten luottamuksen viranomaisiin ja heidän harjoittamaansa talouspolitiikkaan".

Putinin mukaan asteettainen devalvaatio on ollut tällä kerralla "tietoinen" päätös antaa ihmisille aikaa "päättää, kuinka toimia muuttuvissa olosuhteissa".

Hän ylisti keskuspankin toimenpiteitä oikeutetuksi, tasapainoisiksi ja tehokkaiksi. -Keskuspankin ei pidä olla riippuvainen politiikasta, sanoi Putin.

Lähde: Financial Times

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake