PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Islannin Keskuspankki saa norjalaisen pääjohtajan

EH, 27.2.2009


Islanti nimitti perjantaina kokeneen norjalaisen finanssiasiantuntijan Svein Harald Öygardin luotsaamaan maata ulos pankki- ja valuuttakriisistä. Keskuspankki eli Sedlabanki perusteli valintaansa sillä, että Öygardilla on 11 vuoden kokemus Norjan keskuspankissa, valtiovarainministeriössä ja eduskunnassa.

Sedlabankin hallitus nimitti myös keskuspankin ekonomistien huippuun kuuluvan Arnor Sighvatssonin Öygardin varamieheksi.

Islannin historian ensimmäinen ulkomaalainen keskuspankkijohtaja Öygard sanoi tärkeimmäksi tehtäväkseen vahvistaa Islannin valuuttaa ja rahajärjestelmää. Hän lupasi myös tukea pankin pyrkimyksiä luoda liike-elämälle paremmat edellytykset.

Hän ei suostunut vastaamaan, missä vaiheessa pankki lopettaa pääomaliikkeiden valvonnan, joka on otettu käyttöön Islannin valuutan tukemiseksi.

Kansainvälinen luottokriisi on kolhinut pahasti Islantia, jonka pankit joutuivat vaikeuksiin valtavien ulkomaisten velkojen takia. Islannin hallitus joutui eroamaan ja ottamaan 10 miljardin dollarin luotto Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä ja muilta tahoilta palauttaakseen pankkijärjestelmänsä romahtamasta.

Lähde: Financial Times

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake