PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Citigroup sosialisoidaan osittain

EH, 27.2.2009


Yhdysvaltain talouskriisi on johtanut epätavalliseen tilanteeseen, kun valtio tulee maan suurimpiin kuuluvan pankin omistajaksi. Maan hallitus ilmoitti perjantaina päässeensä sopimukseen, että siitä tulee Citigropin suurin yksittäinen osakkeenomistaja. Se tarkoittaa myös määräysvaltaa pankin johdossa.

Pankin osittainen kansallistaminen on uusin ponnistus, jolla hallitus yrittää pelastaa vaikeuksissa kärvistelevän finanssiryhmän ja tukea maan pankkijärjestemää.

Kansallistaminen antaa hallitukselle jopa kolmanneksen omistusosuuden pankista, joka joskus oli yksi maailman mahtavimmista rahoituslaitoksista. Citillä on noin 1,600 miljardin dollarin varat ja toimintaa 130 maassa, mutta sen markkina-arvo oli perjantaina alle yhdeksän miljardia dollaria.

Uusin valtion pelastusyritys – kolmas neljän kuukauden sisällä – on ensimmäinen kerta, kun hallituksen on ollut pakko ottaa haltuunsa suuri omistusosuus tämän suuruusluokan pankista.

Hallituksen mukaantulo vahvistaa pankin pääomaa, mutta antaa sille myös päätösvaltaa yli yhtiön ja sen pääjohtajan Vikram Panditin.

Pandit vakuutti, ettei sopimus muuta Citin strategiaa, toimintoja tai hallintoa. Yhdysvaltain hallitus on kuitenkin jo käskenyt Citiä uusimaan johtokuntaansa nimittämällä uusia, riippumattomia johtajia. Odotettavissa myös on, että sen toimintaa riskialttiilla alueilla ollaan rajoittamassa.

Sijoittajat tarkkailevat tiiviisti pelastusoperaatiota mahdollisena esimerkkinä muille.

Lähde: Financial Times

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake